جمعه: 7 ارديبهشت 1403

شما اینجا هستید

به مناسبت چهلمين روز درگذشت مرحوم دكتر ابراهيم عليپور و قدرداني از 14 سال خدمات علمي و اجرایی ايشان

    همکاري مرحوم دکتر ابراهيم عليپور با مرکز پژوهشي دائرةالمعارف علوم عقلي اسلامي

    مرحوم دکتر ابراهيم عليپور (رحمةالله‌علیه) از فضلاي خلاق و خوش‌ذوق حوزه علميه قم بود که در شمار پژوهشگران و محققان علوم عقلي قرار داشتند.

    آن مرحوم حدود 14 سال با مرکز پژوهشي دائرةالمعارف علوم عقلي اسلامي، وابسته به مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) همکاري‌هاي علمي و اجرائي داشت. وي همکاري‌هاي خود را با اين مرکز از همان سال‌هاي آغازين تأسيس آن شروع نمود.

    چند سال اول را به عنوان محقق و پژوهشگر و همکار علمي اين مرکز در بخش‌هاي علمي فعاليت داشت. بعدها از سال 1380 در کنار فعاليت‌هاي علمي، مسئوليت واحد ثبت منابع فارسي و عربي اين مرکز را بر عهده گرفت و سپس در سال 1385 به سمت مدير تدوين متون و پشتيباني مرکز منصوب گرديد که تا سال 1389 اين همکاري ادامه داشت. بعد از آن نیز به مدت دو سال به عنوان مشاور رياست محترم مرکز در جلسات مربوط حضوري فعال و مؤثر داشت.

    آن مرحوم با وجود مشغله‌هاي مديريتي که بر عهده‌اش بود، در طول سال‌هاي همکاري‌اش با مرکز پژوهشي دائرةالمعارف به چند شکل با اين مرکز همکاري نمود. عمده‌ همکاري‌هاي مؤثر و ارزشمند مرحوم دکتر عليپور را مي توان در تأليف، ارزيابي و نظارت بسياري از آثار و پروژه‌هاي کتاب‌شناسي‌هاي علوم عقلي اسلامي اين مرکز به شرح زير معرفي کرد که از وي به يادگار مانده است:

    الف) مشارکت در تأليف:

    1. مشارکت در تأليف «کتاب‌شناسي منطق و تاريخ منطق» که در سال 1393 و در يک مجلد چاپ و منتشر شده است.
    2. مشارکت در تأليف «كتاب‌شناسي تاريخ فلسفه اسلامي» که در سال 1393 و در دو مجلد چاپ و منتشر شده است.
    3. مشارکت در تأليف «كتاب‌شناسي فلسفه‌هاي مضاف، فلسفه دين » که در سال 1393 و در يک مجلد چاپ و منتشر شده است.
    4. مشارکت در تأليف «كتاب‌شناسي فلسفه‌هاي مضاف، فلسفه اخلاق، فلسفه حقوق، فلسفه فقه، فلسفه تاريخ، فلسفه تعليم و تربيت، فلسفه هنر» که در سال 1393 و در يک مجلد چاپ و منتشر شده است.
    5. مشارکت در تأليف «كتاب‌شناسي فلسفه‌هاي مضاف، فلسفه علوم اجتماعي، فلسفه زبان، فلسفه رياضي، فلسفه علم، معرفت‌شناسي، هرمنوتيک» که در سال 1393 و در يک مجلد چاپ و منتشر شده است.
    6. مشارکت در تأليف «كتاب‌شناسي تفصيلي منطق و تاريخ منطق» که در سال 1394 و در سه مجلد چاپ و منتشر شده است. لازم به ذکر است «كتابشناسي تفصيلي منطق و تاريخ منطق» در هجدهمين همايش كتاب سال حوزه در سال 1395 رتبه شايسته تحسين را به خود اختصاص داد.
    7. مشارکت در تأليف «كتاب‌شناسي تفصيلي تاريخ فلسفه اسلامي» که در سال 1394 و در پنج مجلد چاپ و منتشر شده است.

    ب) مشارکت در ارزيابي:

    1. مشارکت در ارزيابي «کتاب‌شناسي فلسفه اسلامي» که در سال 1393 و در دو مجلد چاپ و منتشر شده است.
    2. مشارکت در ارزيابي «كتاب‌شناسي عرفان اسلامي» که در سال 1393 و در دو مجلد چاپ و منتشر شده است.
    3. مشارکت در ارزيابي «كتاب‌شناسي فلسفه‌هاي مضاف، فلسفه دين» که در سال 1393 و در يک مجلد چاپ و منتشر شده است.
    4. مشارکت در ارزيابي «كتاب‌شناسي فلسفه‌هاي مضاف، فلسفه سياسي» که در سال 1393 و در دو مجلد چاپ و منتشر شده است.

    ج) مشارکت در بازبيني:

    مشارکت در بازبيني «کتاب‌شناسي تاريخ کلام» که در سال 1393 و در سه مجلد چاپ و منتشر شده است.

    د) همکاري علمي اجرايي:

    مرحوم دکتر ابراهيم علي‌پور از تاريخ 1380/01/01 تا تاريخ 1385/03/07 مسئوليت واحد ثبت و موضوع‌نويسي منابع فارسي و عربي مرکز پژوهشي دائرةالمعارف را عهده‌دار بودند. همچنين ايشان از تاريخ 1385/03/08 تا تاريخ 1389/02/10 مدير تدوين متون و پشتيباني علمي مرکز پژوهشي دائرةالمعارف علوم عقلي اسلامي بوده‌اند.

    از جمله آثاري که در مدت مديريت و با نظارت مديريتي ايشان در اين مركز تدوين و چاپ و منتشر شده است مي‌توان به موارد ذيل اشاره کرد:

    • كتاب نوآوري‌هاي فلسفه اسلامي در قلمرو مابعدالطبيعه به روايت ابن‌سينا، مؤلف: دکتر يارعلي كرد فيروزجايي در سال 1385؛
    • كتاب مجموعه مقالات منطقي و فلسفي گنجينه معرفت، جلد1 گروه نويسندگان، در سال 1385؛
    • كتاب مجموعه مقالات كلامي گنجينه معرفت، جلد2 گروه نويسندگان، در سال 1386؛
    • كتاب بديهي و نقش آن در معرفت‌شناسي، مؤلف: عباس عارفي در سال 1386؛
    • كتاب مباني و اصول عرفان نظري، مؤلف: سيد يدالله يزدان‌پناه در سال 1386.

    هـ) مأموريت‌هاي تحقيقاتي:

    علاوه بر آنچه به عنوان کارنامه همکاري مرحوم دکتر ابراهيم علي‌پور در مرکز پژوهشي دائرةالمعارف گفته شد، آن مرحوم مأموريت‌هاي تحقيقاتي متعددي در داخل و خارج از کشور براي اين مرکز انجام داده‌اند. از مأموريت‌هاي برون‌مرزي ايشان مي‌توان به سفرهاي تحقيقاتي کتابشناسي نامبرده به کشور ترکيه در اسفند 1390 و شهريور و مهر 1391 اشاره کرد که با همکاري برخي از محققان ديگر براي اين مرکز انجام دادند.

    مرحوم دکتر ابراهيم علي‌پور سال‌هاي 1384 و 1385 به مدت دو سال عضو هيأت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) بودند. همچنين آن مرحوم دو مرتبه طي سال‌هاي 1382 و 1384 به عنوان پژوهشگر برتر مرکز پژوهشي دائرةالمعارف معرفي گرديد و از وي تجليل شد.

    روحش شاد و غريق رحمت حق باد.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/7033

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه