معرفی کتاب «عصمت امام در تاريخ تفكر اماميه از قرن ششم تا دوران معاصر»

به گزارش روابط عمومی حجت الاسلام دکتر محمدحسین فاریاب،‌ مؤلف کتاب «عصمت امام در تاريخ تفكر اماميه از قرن ششم تا دوران معاصر» در گفت و گو با قبس ( پایگاه خبری روابط عمومی) به سوالاتی درباره این کتاب پاسخ گفت.

1. معرفي كوتاه از كتاب«عصمت امام در تاريخ تفكر اماميه از قرن ششم تا دوران معاصر»  بفرماييد؟

با توجه به شبهاتی که در سال­های اخیر، پیرامون آموزۀ عصمت امام با رویکرد تاریخی مطرح شده است، رسالت این کتاب نشان دادن سیر تاریخی این آموزه و تطورات آن در محورهای سه­ گانه عصمت و رابطۀ آن با اختیار، قلمرو عصمت و ادلۀ عقلی و نقلی عصمت با رویکردی تاریخی از منظر عالمان امامیه از قرن ششم تا دوران معاصر است.

با توجه به بررسی­ های انجام ­شده، می ­توان گفت که هرچند وجود اختلافات میان عالمان امامیه در برخی محورها قابل انکار نیست، اصل آموزۀ عصمت امام در طول تاریخ تفکر امامیه مورد پذیرش همگان بوده است.

شایان ذکر است که پیشتر نیز کتاب «عصمت امام در تاریخ تفکر امامیه تا پایان قرن پنجم هجری» در سال 1390 به زیور طبع آراسته شده بود و کتاب کنونی ادامۀ آن کتاب است.

2. ويژگي هاي اين كتاب چيست؟

معمولاً کتاب­ هایی که دربارۀ عصمت نوشته می­ شود، رویکردی متکلمانه به این مسئله دارند. در این کتاب، رویکردی تاریخی به مسئلۀ عصمت امام مدنظر بوده است تا بدین ­وسیله شبهات جدید با رویکرد تاریخی پاسخ داده شود.

3. چه كتاب هايي تا كنون در اين موضوع و زمينه منتشر شده است؟

دربارۀ مسئلۀ عصمت کتاب­ های متعددی نوشته شده است که شاید بهترین آنها کتاب «پژوهشی در عصمت معصومان» نوشتۀ آقایان احمدحسین شریفی و حسن یوسفیان است که با رویکردی متکلمانه به بررسی این مسئله پرداخته­ اند.

اما به نظر می­رسد، تنها کتابی که مسئلۀ عصمت امام را با رویکرد تاریخی بررسی کرده است، همان کتاب «عصمت امام در تاریخ تفکر امامیه تا پایان قرن پنجم هجری» است.

4. معرفي اجمالي از فصل هاي اين كتاب بفرماييد؟

این کتاب در شش فصل تدوین شده است.

در فصل اول به کلیات تحقیق و نیز آشنایی با متکلمان شاخص از قرن ششم تا دوران معاصر پرداخته­ ایم.

در فصل دوم نگاهی گذرا به تطورات تاریخی مسئله عصمت از ابتدا تا پایان قرن پنجم هجری داشته­ ایم.

در فصل سوم، مقولۀ چیستی عصمت و نسبت آن با اختیار را مورد بررسی قرار داده­ایم.

در فصل چهارم، به بحث بسیار مهم قلمرو عصمت از منظر عالمان امامیه از قرن ششم تا دوران معاصر پرداخته ­ایم.

فصل پنجم را به بررسی ادلۀ عقلی و نقلی عالمان امامیه دربارۀ مسئلۀ عصمت اختصاص داده­ایم.

سرانجام در فصل ششم نگاهی کلی به تطورات مسئلۀ عصمت در محورهای مختلف آن از ابتدا تا دوران معاصر داشته­ ایم.

5. اين كتاب در چند صفحه و چه قطعي منتشر شده است؟

کتاب یادشده در قطع وزیری و در 556 صفحه منتشر شده است.