شنبه: 1 ارديبهشت 1403

شما اینجا هستید

«طرح ولایت» پاسخ به مهم‌ترین سؤالات بنيادين انسان است

    عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: بايد یک بار براي هميشه کلاه خود را قاضی کنیم، و ببینیم آيا آن‌چه انبیا گفتند، راست است یا دروغ. آیا راهی براي فهميدن صدق و کذب گفته‌هاي ايشان وجود دارد؟ معروف است که سه نسل براي كشف الفبای خط میخی تلاش کردند! حال، آیا تلاش براي فهميدن صحت و سقم ادعاي وجود خدا و قیامت، كه اعتقاد و التزام به آن در سعادت و شقاوت ابدي انسان تأثيرگذار است، به اندازه کشف خط میخی اهمیت ندارد؟!

    به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در جمع گروهی از سربازان عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها و نخبگان كشوري، با اشاره به تفاوت‌هاي انسان‌ها و اختلاف انگیزه افراد در رفتارهايشان، اظهار داشت: بخش زیادی از انسان‌ها، نهایت همت‌شان رسیدن به آسایش، راحتی و لذت است؛ لذا بسیاری از سختی‌ها را تحمل مي‌کنند، تا بتوانند شغل مناسبی داشته باشند، و از اين طريق به آسایش و لذت بيشتري برسند. گاهی نيز انسان از ترس ناراحتی و ناخوشی در آینده، از برخی خوشی‌ها چشم مي‌پوشد؛ مثلا از برخي غذاها پرهيز مي‌کند، تا در آینده به بیماری مبتلا نشود. برخی افراد هم به نفع و ضرر شخصی توجه نمی‌کنند، و به خاطر وجدان يا عوامل عاطفی، به فکر دیگران هم هستند و نمی‌توانند رنج دیگران را ببینند، و از همين رو به آنها خدمت می‌کنند.

    آیت‌الله مصباح یزدی افزود: بر این اساس انگیزه و عامل حرکت عده‌ای، نفع و ضرر شخصی است، و برخی نیز برای ارضای عواطف خود به دیگران کمک می‌کنند.

     وی با بیان این که هر انسان عاقلی در كارهايي که نفع محدودي از آنها حاصل مي‌شود، اما احتمال ضرر زیادي از آنها وجود دارد، مراعات ضرر احتمالي را می‌کنند، گفت: اگر احتمال وجود سم کشنده‌اي در ظرف غذا وجود داشته باشد، انسان عاقل، به خاطر پرهيز از خطر ناشي از وجود سم به آن غذا لب نمی‌زند؛ هر چند آن غذا، لذیذ، و احتمال وجود سم در آن، اندک باشد.

    این فیلسوف و متفکر اسلامی ادامه داد: در طول تاريخ افراد زيادي خود را پیامبر معرفی کرده، و براي نجات از دوزخ، مردم را به پرستش خدا خواندند، و تا پای جان نیز در این راه ایستادند؛ حال اگر احتمال بدهیم ادعاي اين افراد درست بوده، و بهشت و جهنمی وجود داشته باشد که انسان‌ها تا ابد در آن خواهند بود، انسان عاقل در برابر اين ادعا چه واکنشی باید داشته باشد؟ عقلی که می‌گوید نفع محدود را فدای ضرر نامحدود کنید، در این‌جا چگونه حکم می‌کند؟ مگر منفعت محدود، هرچه زياد باشد، قابل مقایسه با ضرر نامحدود است؟ آيا بین متناهی و نامتناهی نسبتي وجود دارد؟ پس نمی‌توان به راحتی از کنار اين ادعا گذشت.

    وی هم‌چنين افزود: آیا عقل سليم می‌تواند نسبت به این احتمال بی‌تفاوت باشد؟ آیا ارزش ندارد انسان چند روز وقت خود را صرف تحقيق دراین زمینه كند، تا به یقین برسد که خدا و معاد وجود دارد، یا خیر؟ آیا ارزش ندارد که انسان وقت بگذارد، تا بفهمد آيا این جهان بیهوده آفریده شده، یا خالقی حکیم دارد و دارای هدفی است؟

    آیت‌الله مصباح يزدي با اشاره به این که اغلب ما در خانواده‌اي مسلمان به دنيا آمده‌‌ايم و از کودکی با نام خداوند و اهل بیت عليهم‌السلام  آشنا شده‌ایم، اظهار داشت: با اين وجود، کمتر در پي آن بوده‌ايم كه درباره حقانیت اين مطالب بيانديشيم، و در زمينه صحت و سقم آن تحقيق كنيم.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم خاطر نشان كرد: در زمان حيات امام راحل(ره) هنگامي كه ايشان سخن می‌گفت، کمتر کسی بود که سخنان ایشان را بشنود و تحت تأثیر قرار نگیرد؛ هم‌چنین در دوران دفاع مقدس و فضاي حاكم بر جامعه در آن زمان انگیزه برای تقویت دین در جامعه زياد بود؛ اما نه همیشه امام(ره) زنده است و نه همیشه فضاي جامعه متأثر از جريانات دفاع مقدس است؛ دشمنان هم بیکار ننشسته‌اند و تلاش مي‌كنند حتي به اندازه سر سوزنی از ایمان مردم بکاهند. در نتيجه، به مرور سخنان امام‌(ره)، و دفاع مقدس و اثرات آن به فراموشی سپرده می‌شود.

    وی افزود: نسل‌های بعد هم كه چیزی از جنگ و انقلاب و امام (ره) ندیده‌اند؛ چه بسا تحت تأثير القائات بيگانگان بگویند امام(ره) اشتباه کرد که با آمریکا مذاکره نکرد، و موجب شد كه جنگ و فشارهاي ناشي از آن بر مردم تحمیل شود! حتي شاید فرزند شهیدی هم بگوید پدرم اشتباه کرد که خود را به کشتن داد!

    آیت‌الله مصباح يزدي در ادامه گفت: آیا احتمال نمی‌دهید امروز در گوشه و کنار اين كشور، در ميان مردم، و حتي مسئولان، چنین تفکري در حال بروز باشد؟ آیا فکر نمی‌کنید عده‌ای معتقد باشند كه نباید در برابر رفتارهاي ظالمانه دولت‌هاي مستكبر عكس‌العملي نشان داد و با آنها درگیر شد؟ آری! اگر آنچه انبیا برای آن آمدند و تا پای جان در راه آن استقامت كردند، دروغ باشد، چنین تفكري عاقلانه به نظر می‌رسد؛ اما اگر سخن انبیا حق باشد، مسئولیت ما در برابر خداوند، اجازه چنین رفتاري را نمی‌دهد.

    اين استاد برجسته حوزه علميه قم با بيان این که با كنار گذاشتن دین و وجدان می‌توان راه سازش با همه دشمنان و بی‌تفاوتی نسبت به همه اتفاقات را در پیش گرفت، خاطر نشان كرد: بايد یک بار براي هميشه کلاه خود را قاضی کنیم، و ببینیم آيا آنچه انبیا گفتند، راست است یا دروغ. آیا راهی براي فهميدن صدق و کذب گفته‌هاي ايشان وجود دارد؟ معروف است که سه نسل براي كشف الفبای خط میخی تلاش کردند! حال، آیا تلاش براي فهميدن صحت و سقم ادعاي وجود خدا و قیامت، كه اعتقاد و التزام به آن در سعادت و شقاوت ابدي انسان تأثيرگذار است، به اندازه کشف خط میخی اهمیت ندارد؟ 

    آیت‌الله مصباح یزدی در پايان گفت: بيش از بیست سال اساتيد بزرگي در این حوزه زحمت کشیده‌‌اند تا پاسخ‌هایي روان و مستحکم برای اين سؤال‌های بنیادین بيابند، که می‌توان در يك دوره چهل روزه، آنها را فراگرفت. اين دوره كه «طرح ولایت» ناميده شده، پاسخ‌های یقین‌آور به سؤالات اساسی و بنیادین هر انسان است، كه به برکت انقلاب و رهنمودهای امام(ره) و رهبري طرحی آماده شده، اجازه نمی‌دهد كه در این زمینه، مسأله‌ای حل نشده در ذهنتان باقی بماند.

    گفتنی است این دیدار هشتم مرداد ماه سال جاری در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5928

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه