کارگروه مطالعات جمعیتی پیگیری می کند؛ گفتمان سازی در عرصه افزایش جمعیت

کارگروه مطالعات جمعیتی در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) آغاز به کار کرد.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد فولادی، عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی و مدیر کارگروه مطالعات جمعیتی در گفت و گو با روابط عمومی مؤسسه امام خمینی(ره)، اظهار کرد: از چند ماه قبل، کارگروه مطالعات جمعیتی در مؤسسه آغاز به کار کرده است. قبلاً همایشی با عنوان «همایش ملی تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه» در مؤسسه برگزار شد که مقالات خوبی در آن همایش ارائه شد و البته برگزار کنندگان علمی همایش قبل از برگزاری همایش با مقام معظم رهبري ملاقات داشتند و گزارشی نیز درباره مطالعات جمعیتی ارائه نمودند.

وی در ادامه افزود: حضرت آقا نظرشان بر این بوده است که اتتظار مي‌رود مؤسسه امام خمینی(ره) درباره مطالعات جمعیتی کارهای فاخری انجام دهد. پس از برگزاري همايش و تاكيد حضرت آقا، اينك پس از يكسال از برگزاری همایش ملي جمعيت، دست اندركاران همايش براي تداوم اين راه و گفتمان‌سازي پيرامون جمعيت، دو راه پيش روي خود داشتند: یکی، ايجاد دبیرخانه دائمی مطالعات جمعیتی، كه متولی آن مؤسسه باشد و با مراکزی که در این عرصه فعاليت مي‌كنند، همکاری نماید. البته به دلیل کمبود بودجه و مشكلات پيش رو، تاكنون موفق به اين كار نشده‌ايم. پيشنهاد راه دوم این بود که در موسسه یک کارگروه مطالعات جمعیتی تأسيس شود. با طراحي سازكارهاي لازم براي كارگروه، تدارك و براي آن در نظر گرفته شد. كارگروهي ميان رشته‌اي از محققان و استادان رشته‌های روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، علوم سیاسی، علوم تربيتي، حقوق، اقتصاد و کلام در اين كارگروه به عنوان هسته مركزي آن در حال فعاليت مي‌باشد.

دکتر فولادی تصریح کرد: اولويت‌هاي كار اين كارگروه در این عرصه‌ها تدوين يافته است: شناسايي استادان و محققان عرصه مطالعات جمعيتي، شناسايي آثار اعم از كتاب يا مقاله تدوين يافته در اين عرصه، شناسايي مراكز فعاليت در اين عرصه، تلاش براي برگزاري نشست‌ها و همايش‌هاي مورد نياز، حمايت از پايان‌نامه‌هاي ارشد و دكتري بين رشته‌اي در موسسه و ساير مراكز، تلاش براي انتشار آثار تدوين يافته، موضوع شناسي و ارائه موضوعات قابل طرح در مقاطع ارشد و دكتري در قالب پايان نامه، تدوين كتابي جامع و مرجع در عرصه جمعيت از منظر اسلام و...

مدیر کارگروه مطالعات جمعیتی در پاسخ به این سؤال که طی فعالیت این کارگروه در این مدت کوتاه چه اقدامات عملي صورت گرفته است اظهار داشت: اجمالاً، اقدامات عملي و فعاليت‌هاي زير در اين زمينه صورت گرفته است:

1. شناسايي دو پايان‌نامه دكتري و ارشد در اين زمينه، ارزيابي علمي آن و همكاري با يكي از مراكز فرهنگي جهت انتشار اين دو اثر با همكاري موسسه. مقدمات اين كار در دست انجام مي‌باشد.

2. تدوين نهايي كتاب مجموعه مقالات و مصاحبه‌هاي «تغييرات جمعيتي و نقش آن در تحولات مختلف جامعه» كه مجموعه آثاري بوده كه در همايش سال 95 در موسسه برگزار گرديد. اين مجموعه در دست ارزيابي توسط يكي از محققان كارگروه مي‌باشد.

3. تهيه طرح اوليه تدوين كتابي جامع در عرصه جمعيت در اسلام. طرح اوليه آن آماده و در دست اقدام مي‌باشد. اين اثر با مديريت اينجانب و با همكاري محققاني از برخي از گروه‌هاي علمي در دست انجام است. انشاالله ‌اين طرح پس از نهايي شدن در  شوراي سياستگذاري معاونت پژوهش شروع خواهد شد.

4. همچنين، گروه جامعه شناسي موسسه با همكاري كارگروه و برخي مراكز همسو، همايش نيم روزه با عنوان «آسيب شناسي فرهنگي خانواده؛ بررسي جامعه شناختي پديده تجرد» در سوم اسفند ماه سال جاري برگزار كرد.

5.  ارائه برنامه جامع كارگروه براي سال آينده از ديگر برنامه‌ها و فعاليت‌هاي كارگروه مي‌باشد. در اين برنامه براي سال آتي، برگزاري 4 نشست نيم روزه و 4 ميزگرد علمي چالشي در عرصه جمعيت در نظر گرفته شده است.

وی در پایان به اهداف اصلی این کارگروه پرداخت و گفت: هدف اصلي اين كارگروه، تلاش براي گفتمان‌سازی در عرصه جمعیت مي‌باشد. انتظار مي‌رود، مسئولان امر،‌ متوليان فرهنگ، و نخبگان جامعه، روحانيون و طلاب فرهيخته و استادان گرانقدر در اين عرصه وارد شوند و آژير خظر خاكستري شدن جمعيت در كشور را به عنوان يك اپيديمي و معضل اجتماعي تلقي كرده، از همه ظرفيت‌هاي لازم و موجود براي گفتمان‌سازي براي برون رفت از اين معضل استفاده كنند.