شما اینجا هستید
ضرورت توجه به نقش هويت ساز، تاريخ ساز و تمدن ساز فرهنگ
دکتر شرف الدين با اشاره به لزوم توجه به نقش هويت ساز، تاريخ ساز و تمدن ساز فرهنگ گفت: کثرت و تعدد نهادهاي متولي فرهنگ بدون داشتن هم افزايي يکي از اصلي ترين دلايل عدم ارتقاي سطح کيفي فرهنگ در کشور است.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه به نقل از رسا، سيد حسين شرف الدين عضو هيأت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش با بيان اينکه فرهنگ مثل همه مصنوعات اسلامي دچار آسيب مي شود، ابراز داشت: عصر ما عصر انحطاط فرهنگ است و به ويژه فرهنگ هايي که داراي صبغه الهي داشته باشند مهجوريت بيشتري را احساس مي کنند.
وي تأکيد کرد: احساس تأخر از زمان يکي از آسيب هاي جدي ملموس است؛ انسان مؤمن حس مي کند که اگر بخواهد مؤمنانه زندگي کند ارتباط با دنياي بيرون براي او سخت است و از آن طرف بخواهد اگر با دنيا زندگي کند بايد دين را در بخش هايي به کنار بگذارد.
دکتر شرف الدين با بيان اين که امروز عصر اعتزال فرهنگي است، اظهار داشت: بشر خلاقيت هاي اصيل خود را به پاي تکنولوژي ريخته و به همين جهت ديگر شاهد فرهنگ هاي اصيل معنوي و ماندگار نيستيم؛ حتي گاهي اوقات معنويت ما نيز يک نوع ماديت در قالب ديگر است.
وي با تأکيد بر اين که فرهنگ در سيطره اقتصاد، سياست و رسانه گرفتار شده است، يادآور شد: سياست در همه جا از جمله فرهنگ چنگ انداخته و عرصه را بر کنش واقعي، نقش آفريني فرهنگ تنگ کرده و آن را به حاشيه رانده است؛ نقش رسانه ها در خلق فرهنگ نيز در کل تاريخ بشر بي سابقه است و فرهنگ مصنوعي و دستوري توسط جريان هاي خاص با اهداف ويژه توليد و عرضه مي شود.
عضو هيأت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) عنوان کرد: در اين عصر جهان چند ويژگي پيدا کرده که با فرهنگ در تعارض است؛ به تعبير برخي جامعه شناسان امروز جهان مرکز زدوده است، يعني مرکزيتي براي دنيا وجود ندارد يا اگر باشد در اختيار ما نيست و در جهاني هستيم که ماهيت شبکه اي پيدا کرده و حتي يافتن چرخه هاي علي و معلولي به هم ريخته است.
وي با بيان اين که مرزهاي جهان امروز شيشه اي است، ابراز کرد: هر کسي که قدرت داشته باشد مي تواند در حوزه فرد ديگري يا جامعه ديگر ورود پيدا کند و به تعبير انديشمندان در دنياي امروز عين بر ذهن مسلط شده و به تبع آن فرهنگ نيز در سيطره قرار گرفته است.
دکتر شرف الدين يادآور شد: امروز عصر هجوم فرهنگ هاي داراي موقعيت برتر به فرهنگ هاي داراي موقعيت ضعيف تر است؛ همان خطري که رهبر معظم انقلاب از ابتداي رهبري خود با واژگان متفاوت از جمله تهاجم فرهنگي، شبيخون فرهنگي، ناتوي فرهنگي و جنگ نرم مورد تأکيد قرار دادند که اين مسأله امروز بايد مطمح نظر انديشمندان قرار بگيرد.
وي با اشاره به وضعيت فرهنگي در جمهوري اسلامي ايران، اظهار کرد:در کشور ما غلظت فرهنگي وجود دارد، چراکه ما نظامي ديني انقلابي داريم که رسالت اصلي آن فرهنگ است و مي خواهد پيام انبياء الهي را بازخواني و بر پايه دين، جامعه تشکيل دهد؛ هرچيزي در جهان ما معنايي است و فرهنگ در تارو پود جامعه رسوخ کرده است.
عضو هيأت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) تأکيد کرد: البته بسياري از توقعات مردم نيز از جنس توقعات فرهنگي است و درافتادن با جهان با اين مسأله کشور ما را دستخوش بحران هاي فرهنگي کرده است که برخي از آنها هنوز سربر نياورده است؛ بحران فرهنگ موجب بحران آرمان ها و کمال مطلوب ها و بحران در سبک زندگي است چون فرهنگ نرم افزار هدايت جامعه است.
وي با بيان اين که ما به نقش هويت ساز، تاريخ ساز و تمدن ساز فرهنگ توجه نمي کنيم، عنوان کرد: ما بسياري اوقات آسيب هايي که در حوزه هاي مختلف بر فرهنگ وارد شده را نمي بينيم، در حالي که بسياري از رفتارها ريشه در آسيب ها دارد و اين که چرا به لحاظ سيستمي نمي توانيم به فرهنگ برسيم اين است که سياست گذاري ها و برنامه هايي براي کاهش آسيب ها وجود ندارد.
دکتر شرف الدين با اشاره به کثرت و تعدد نهادهاي متولي فرهنگ بدون داشتن هم افزايي را يکي ديگر از مشکلات فرهنگي در کشور دانست و يادآور شد: نهادي مثل شوراي عالي انقلاب فرهنگي و وزارت ارشاد هيچ ارتباط مشخص کاري ندارند؛ ضعف توجه به ملزومات فرهنگي برخي کنوانسيون هاي بين المللي، ضعف توجه به پيوست هاي فرهنگي، تسامح در ايجاد سياست هاي مميزي در بخش کتاب، مطبوعات، فيلم و بازي هاي رايانه اي و کليشه شدن برخي سياست هاي فرهنگي را نيز به اين مسأله اضافه کنيد.
وي در پايان با اشاره به لزوم نقد سامان مند سنت هاي فرهنگي، معلومات، آرمان ها، خلقيات و عادت واره ها خاطرنشان ساخت: ما به برنامه ريزي و سياست گذاري هاي جدي در اين عرصه نياز داريم و حوزه بايد ورود جدي در اين عرصه داشته باشد؛ هرچند حوزه علميه بيش از اهتمام بر اصل فرهنگ بر خلق دانش هاي ديني اهتمام دارند و نظارت فرهنگي از دستور حوزه خارج شده است.
مراسم بزرگداشت هفته پژوهش 25 آذرماه از سوي مرکز تحقيقات اسلامي مجلس شوراي اسلامي در مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) برگزار شد.
آخرین اخبار
- 1 از 5
- بعدی