سه شنبه: 29 اسفند 1402

علامه مصباح: درس سیدالشهدا (ع)، صرف نظر کردن از برخی منافع به خاطر خداست

به گزارش پایگاه روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به نقل از اطلاع رسانی آثار آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در جمع تعدادی از رؤسای کلانتری‌های سراسر کشور با بیان این که یکی از آموزه‌های قرآنی این است که آدمی در این دنیا در حال داد و ستد و معامله دائمی است، ادامه داد: بر اساس آیات قرآن، برخی انسان‌ها هستند که از زندگی شان سود می‌برند و در تجارت خود ضرر نمی‌کنند؛ اما برخی دیگر، تجارتشان سودی ندارد و نهایت آن به بدبختی می‌انجامد.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به آیات متعددی از قرآن کریم در مورد انواع تجارت انسان‌ها در دنیا اظهار داشت: گاهی خداوند انسان‌ها را به تجارتی راهنمایی می‌کند که از عذاب الیم رهایی یابند و گاهی خداوند متعال خریدار می‌شود و جان انسان‌ها را می‌خرد و در عوض بهایی به ارزش سعادت ابدی به آن‌ها می‌دهد. طبیعتا تجارت پرسودی است که آدمی چند سال زندگی اش را بدهد و به جای آن میلیاردها سال بلکه بی نهایت سال، زندگی همراه با سعادت دریافت کند.

وی افزود: انسان دائم عمر خود را در راهی صرف می‌کند و در واقع معامله می‌کند؛ همچنین اموال نیز نهایتا تا هنگام مرگ تحت مالکیت ما هستند؛ لذا باید ببینیم در این معامله ها، در مقابل داده‌های خود، چه دریافت می‌کنیم؟ آیا آنچه گرفته ایم ارزش آنچه داده ایم را دارد؟ در واقع خداوند بارها در آیات قرآن کریم به انسانها آگاهی می‌دهد که مراقب باشید که چگونه معامله می‌کنید؟ حال که مجبور به معامله عمر و مال خود هستید؛ حداقل با کسی معامله کنید که سودی داشته باشد.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به معاملات دنیایی اظهار داشت: ارزش داده و ستانده‌ها در معاملات دنیایی معلوم است و بهای مشخصی دارد؛ در معاملات دنیایی ، بایع و خریدار تنها به ارزش واقعی جنس می‌نگرند و نه به نیت طرف مقابل؛ مثلا یک قطعه طلای زینتی، قیمت مشخصی دارد و هر کس با هر نیتی بخواهد بخرد یا بفروشد، قیمت آن تغییر نمی‌کند؛ اما خداوند متعال گاهی یک جنس را از دو نفر با قیمت‌های بسیار متفاوت می‌خرد؛ گاه خداوند یک نماز را از یک نفر به بهای بسیار بالایی می‌خرد و از نفر دیگر به بهایی بسیار اندک، و گاهی خداوند اصلا همان نماز را از فردی نمی‌خرد؛ لذا بستگی به نیت فرد دارد که چه اندازه در کار خود خالص بوده است.

وی خاطر نشان کرد: امروز که نظام اسلامی برقرار است و افراد مشغول کار هستند، اگر در کار خود کم نگذارند و مرتکب تخلفی نشوند، باز هم اجر هر کدام از آن‌ها متفاوت است؛ گاه اجر آن‌ها به اندازه همان حقوقی است که می‌گیرند و گاهی صدها برابر و گاه هزاران برابر نزد خداوند اجر دارد؛ میزان اجر، وابسته به نیتی است که افراد دارند. اگر کار برای خداوند شد، ارزش والایی می‌یابد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: حتی جهاد افراد در مقابل دشمنان دین، با هم متفاوت است؛ اجر کسی که به اجبار و علیرغم میل باطنی به جبهه برود با کسی که عاشقانه به جبهه رفته و روز و شب در آروزی شهادت است، بسیار متفاوت است.

وی با نقل خاطره‌ای اظهار داشت: فردی را می‌شناختم که نذر کرده بود و چهل شب جمعه از تهران به جمکران می‌آمد تا خدا به او توفیق شهادت بدهد! آری، تفاوت کسی که این چنین عاشق شهادت است با فرد دیگر متفاوت است.

علامه مصباح یزدی با بیان این که هر کدام از ما باید به کارهایمان نظر کنیم که تا چه اندازه برای خداست، اظهار داشت: گاه فردی با نیت انجام وظیفه شغلی و کسب درآمد حلال از منزل بیرون می‌آید که البته کار وی دارای اجر است؛ اما با اجر فردی که حتی در هر نفس کشیدن به یاد خداست و به دنبال کسب رضای الهی است، بسیار فرق دارد.

استاد اخلاق حوزه علمیه با اشاره به روایتی اظهار داشت: برخی از افراد خداوند را به خاطر دوری از جهنم عبادت می‌کنند و برخی برای رسیدن به نعمات بهشتی؛ اما عده‌ای هم به خاطر خود خداوند او را عبادت می‌کنند؛ هرچند همه آن‌ها مأجور هستند، اما اختلاف درجه دسته سوم، با دسته اول و دوم، بسیار زیاد و غیر قابل مقایسه است.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به این که در انجام وظیفه شغلی مان نیز رضای الهی را در نظر بگیریم، اظهار داشت: راه انداختن کار ارباب رجوع به خاطر رضای الهی بسیار ارزشمند است و اجر کار را چندین برابر می‌کند.

وی با اشاره به حماسه عظیم اربعین اظهار داشت: گاه انسان به نیت افزایش روزی، شفای بیماری، خرید زمین و مسکن و نظایر آن به زیارت می‌رود؛ پاداش کار وی همان است که درخواست کرده است؛ اما کسی که هستی اندک خود را برای پذیرایی از زائر اربعین در طبق اخلاص قرار می‌دهد، و تنها به خاطر عشق و محبت به امام حسین (ع) و نه درخواست امور دنیایی، چنین می‌کند، اجری دارد که محاسبه آن از عهده ما خارج است. آری؛ اختلاف در نیت‌ها سبب تفاوت در ارزش کار می‌شود.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به روایتی اظهار داشت: امام معصوم (ع) هفتاد بار کشته شدن همراه با رضای الهی را بیشتر از زندگی همراه با آسودگی دوست دارد.

وی با اشاره به جملاتی که از امام حسین (ع) در لحظات آخر نقل شده است، اظهار داشت: امام حسین (ع) همه چیز را به خاطر خدا رها کرد و حتی حاضر به بیوه شدن همسر و یتیم شدن بچه هایش شد تا تنها به رضای الهی برسد؛ ما پیرو چنین مکتبی هستیم؛ لذا باید خود را آماده کرده و عادت بدهیم تا به خاطر رضایت الهی از برخی امور صرف نظر کنیم.

گفتنی است دیدار جمعی از رؤسای کلانتری‌های سراسر کشور با علامه مصباح یزدی، 15 آبان ماه سالجاری در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.