پنجشنبه: 30 فروردين 1403

اهل بیت در مذاکرات،هیچوقت ازمبانی و اصول خود کوتاه نیامدند

تبيين: استاد تاریخ موسسه امام خمینی (ره)  با بیان اینکه حضرات معصومین (ع )روی اصول خود ثابت و پایبند بودند و هیچ گونه از آن کوتاه نمی آمدند ، گفت:  اگر بحث و مذاکره ای که بسیار کم بوده است صورت می گرفت فقط برای بحث در جزئیات بوده است.

به گزارش خبرنگار انجمن فارغ التحصیلان، حجت الاسلام مهدی پیشوایی  در همایش گروه تاریخ مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با عنوان « جایگاه مذاکره با دشمن در سیره اهل بیت(ع)»، به مبانی و شاخص های مذاکره اشاره کرد و اظهار داشت:آنچه در عرف به آن مذاکره گفته میشود همین گفت و گوها در عرصه سیاست است ، که طبق این تفسیر،  مذاکره به معنای بده و بستان می باشد.

عضو گروه تاریخ موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به این معنای مذاکره ، گفت: اگر به سیره اهل بیت (ع)نگاه کنیم چنین مذاکره ای در سیره آنها  بسیار کم بوده است .

وی کوتاه نیامدن از اصول در مذاکرات را از مبانی اهل بیت (ع) دانست و تصریح کرد: اهل بیت (ع)  هرگز از اصول کوتاه نمی آمدند حتی اگر مذاکره به شکست می انجامید ولی در جزئیات کوتاه می آمدند و از طرف مقابل امتیاز می گرفتند.

نویسنده کتاب سیره پیشوایان با بیان اینکه  معصومین(ع) در مناظرات به اثبات حقانیت خود می پرداختند، اظهار داشت: آنچه که از اهل بیت (ع ) آمده است مناظره است نه مذاکره.

استاد تاریخ موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به نمونه هایی از مذاکرات اهل بیت (ع )با مخالفین خود با دیگران گفت: مذاکرات به دو گونه مستقیم و غیر مستقیم بوده است.

وی با اشاره مذاکره امام حسین (ع) با عمرسعد  در کربلا،گفت: اصل مذاکره به ما رسیده است ولی متن گفت و گو بدست ما نیامده بلکه آنچیزی که وجود دارد نامه عمربن سعد به عبیدالله است  و او چون میدانست  خطرات و قبح قتل امام حسین (ع) و هم اینکه برای رسیدن به حکومت ری باید این قصه را تمام میکرد و برای اینکه این قضیه را با  مسالمت تمام کند به دروغ نامه ای به عبیدالله نوشت.

حجت الاسلام پیشوایی با اشاره به کوتاه نیامدن معصومین (ع) از اصول اعتقادی خود، بیان داشت: قبیله ثقیف که تا سال 9 هجری ایمان نیاورده بودند وقتی دیدند توانایی ایستادن در مقابل اسلام ندارند، یک گروهی را که از قبل آموزش داده بودند که چگونه با پیامبر مذاکره و از او امتیاز بگیرند،  به مدینه فرستادند که وقتی دیدند پیامبر از اصول خود کوتاه نمی آید مجبور شدند از شروط خود کوتاه بیایند.

ایشان در انتها  با بیان اینکه حضرات معصومین ع( )روی اصول خود ثابت و پایبند بودند و هیچ گونه از آن کوتاه نمی آمدند ، گفت: اگر بحث و مذاکره ای که بسیار کم بوده است صورت می گرفت فقط برای بحث در جزئیات بوده است.