جمعه: 31 فروردين 1403

شما اینجا هستید

علامه مصباح يزدي: موج دين خواهي و دين شناسي، يکي از برکات انقلاب عظيم اسلامي در کشور است

    به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی  و پژوهشی امام خمینی (ره) و به نقل از پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در مراسم افتتاحيه سال تحصيلي جديد دانش پژوهان دوره غير حضوري اين مؤسسه، با بيان اين‌که انسان از همان دوران کودکي به دنبال فهميدن و شناختن است، افزود: بسياري از اموري که به حساب شيطنت کودکان گذاشته مي‌شود، به همين دليل است که کودک به دنبال شناخت است؛ اصلا فلسفه اسباب بازي در کودکان نيز اين است که بتوانند با شناختي که به دست آورده اند، در اشياء نيز تصرف کنند و شناختشان را در عمل نشان دهند.

    آيت الله محمد تقي مصباح يزدي با اشاره به رشد تکاملي انسان گفت: انسان در مسير شناخت و رشد، گاهي داراي جهش هايي نيز هست؛ لذا بچه در مقطعي به شناخت نسبت به مسائل پيراموني اش قانع نيست و مي‌خواهد ماه و خورشيد و هستي را بشناسد؛ جهش ديگر زماني است که انسان به فکر شناخت خود مي‌باشد و در مرحله بعد مي‌خواهد رابطه خود با هستي را بداند. لذا اين مراحل را همه انسان‌ها طي کرده و مي‌کنند، اما کساني که نبوغ دارند، کاملا به اين مسائل توجه دارند و ديگران هر چند در حال طي مراحل هستند، ولي متوجه آن نيستند.

    اين متفکر اسلامي با اشاره به روايتي، دانايي را مقدمه اي براي توانايي دانست و افزود: به عبارت بهتر علم مقدمه عمل است؛ انسان هر چه جلوتر مي‌رود، بيشتر متوجه مي‌شود که مجهولاتش زياد است؛ لذا انسان فطرتا دوست دارد همه چيز را بداند، اما عمر آدمي و شرايط اجازه فهم همه چيز را نمي دهد، لذا بايد چيزي را انتخاب کند که بر امور ديگر ترجيح دارد.

    وي با اشاره به اين‌که يکي از مرجحات براي انتخاب کردن علم، مفيدتر بودن و پايدارتر بودن است، ادامه داد: مخصوصاً با توجه به اين‌که علم مقدمه عمل است، اگر انسان به اين نتيجه برسد که علم و عملي نتيجه‌اي مفيدتر دارد و دوام بيشتري نيز خواهد داشت، آن را انتخاب خواهد کرد.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به اين‌که ما اعتقاد داريم که نسبت زندگي دنيا در برابر زندگي بي‌نهايت انسان در آخرت، حتي مانند چشم به هم زدني هم نيست، ادامه داد: طبيعي است که علم و عملي که نتيجه‌اي بي‌نهايت دارد، قابل مقايسه با کاري نیست که نتيجه‌اش چند ساله و محدود به اين دنياست؛ لذا قدم اول اين است که زندگي خود را بشناسيم و توجه داشته باشيم که انسان، حيات ابدي دارد که زمان بسيار کمي از آن را در اين دنيا سپري مي‌کند؛ خدايي هست که به همه اعمال رسيدگي مي‌کند، و عالمي وجود دارد که ظرفيت پاداش و کيفر بي‌نهايت را دارد، و راه هم همان است که انبياء و اولياء گفته‌اند.

    آيت الله مصباح ادامه داد: تنها در صورتي که سعادت ابدي و باز بودن راه براي رسيدن به اين سعادت را پذيرفته باشيم، جواب منطقي و قابل قبول براي اين سئوال داريم که کدام علم و عمل، ارزنده‌تر است؟

    وي مهم ترين مشکل انبياء را باورندان معاد و قيامت وراي اين دنيا به مردم دانست و افزود: مردم نمي توانستند باور کنند، انساني که مي‌ميرد و خاک شده يا به هر طريقي از بين مي‌رود، دوباره احيا خواهد شد. لذا اگر ما در اين زمينه شک و شبهه اي داريم، ابتدا آن را برطرف کنيم و اگر باور داريم، بايد سعي کنيم زندگي را بر اساس همين اصول بنا کنيم؛ البته هر چند، انسان از بچگي به دنبال شناخت و عمل بر طبق آن است؛ اما اين اصول اموري است که هيچ کس، خود به خود به فکرش نمي افتد و حتي وقتي آنها را شناخت نيز به راحتي طبق فهميده هايش عمل نمي کند.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به اين‌که يکي از برکات انقلاب عظيم الهي در کشور، ايجاد موج دين خواهي و دين شناسي در کشور بود، به ذکر خاطره اي پرداخت و ادامه داد: چندين سال قبل از انقلاب، بهائي به دين داده نمي شد و جالب اين‌که در مدرسه اي که ما درس مي‌خوانديم، هيچ يک از معلمان، حتي روخواني قرآن را بلد نبودند و ما مجبور بوديم براي اصلاح روخواني خود نزد يک معلم زرتشتي!  برويم. در حالي که امروز در سراسر کشور حافظان قرآن 7-8 ساله به وفور وجود دارند و قارياني داريم که حتي از قاريان عرب زبان  که قرآن به زبان مادرزادي آنان است  بهتر قرائت مي‌کنند.

    وي افزود: قبل از انقلاب اگر افرادي مي‌خواستند به دنبال شناخت دين بروند، شايد 20 سال طول مي‌کشيد تا بتوانند به اندازه يک دوره کارشناسي امروز، دين را ياد بگيرند، البته آن هم بدون هيچ گونه حمايتي؛ اما امروز به برکت انقلاب زمينه اي فراهم شده که حتي به صورت غير حضوري مي‌توان در يک دوره کارشناسي، به اندازه 20 سال گذشته، دين را آموخت و حتي سئوالات را مطرح کرده و پاسخ خود را گرفت.

    گفتني است مراسم افتتاحيه سال تحصيلي جديد دانش پژوهان غير حضوري مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) قم، با عنوان «نسيم مهر»، جمعه نهم مهرماه در سالن اجتماعات اين مؤسسه برگزار شد.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5367

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه