شنبه: 3 آذر 1403

شما اینجا هستید

سبک زندگي اسلامي ایرانی

    تيرماه سال 1391 توفيق داشتم با همکاري برخي از دوستانم کتاب «اخلاق و سبک زندگي اسلامي» را به عنوان متن آموزشي در دوره‌هاي طرح ضيافت دانشجويي منتشر کنم. آن کتاب، سبک زندگي مطلوب اسلامي را در حوزه‌هايي همچون «اوقات فراغت»، «شادي و نشاط»، «روابط دختر و پسر»، «مهار غريزة جنسي»، «علم‌آموزي»، «ارتباط با ديگران»، «روابط خانوادگي» و «کسب و کار» به اجمال مورد بحث قرار مي‌داد. از آن تاريخ به بعد و به ويژه بعد از سخنان مفصل مقام معظم رهبري در مهرماه سال 1391 دربارة سبک زندگي ايراني- اسلامي، توفيق داشته‌ام در جلسات مختلف علمي بحث از سبک زندگي ايراني و اسلامي را با پاره‌اي از اساتيد و نخبگان حوزوي و دانشگاهي در ميان بگذارم. به دنبال اين جلسات، تقاضاهاي زيادي براي تدوين متني دربارة سبک زندگي اسلامي- ايراني از سوي دوستان مختلف مطرح مي‌شد. تا اينکه به سفارش، رياست محترم مرکز پژوهش‌هاي علوم انساني اسلامي صدرا، جناب حجت الاسلام و المسلمين رضا غلامي، وپيگيري‌هاي متواضعانه و دلسوزانة ايشان اين مهم به انجام رسيد.

     

    کتاب حاضر، که ساختار و محتوايي کاملاً متفاوت با کتاب «اخلاق و سبک زندگي اسلامي» دارد، مشتمل بر هفت فصل است:

     

    فصل نخست آن پيرامون چيستي سبک زندگي است که در آن سعي کرده‌ام در کنار تعاريف جامعه‌شناختي و روان‌شناختي، تعريفي دين‌شناسانه از سبک زندگي که آن را بيشتر با اهداف و مقاصد اسلامي سازگار مي‌دانم، ارائه دهم.

     

    در فصل دوم اهميت بحث از سبک زندگي را از جهت جامعه‌سازي، تمدن‌سازي، تبليغ و انتقال ارزش‌هاي ديني، و مواجهه با دشمنان انقلاب اسلامي مورد بحث قرار دهم.

     

    در فصل سوم نيز کوشش شده است رابطة ميان سبک زندگي و جهان‌بيني و نظام ارزشي را دقيق‌تر بيان کنم. در اين فصل سبک زندگي را به عنوان شاخصي براي ارزيابي کيفيت ايمان در حوزه‌هاي مختلف معرفي کرده‌ام.

     

    فصل چهارم به چرايي اختلاف ميان افراد و جوامع مختلف در سبک زندگي مي‌پردازد که در اين بخش بيشتر کوشيده‌ام دليل اختلاف سبک زندگي دين‌مدارانه و سبک زندگي دنياگرايانه را با ذکر مثال‌ها و نمونه‌هايي تبيين کنم.

     

    در فصل پنجم به آسيب‌شناسي سبک زندگي موجود ما ايرانيان پرداخته‌ام. در اين فصل سعي شده است اهم آسيب‌هاي عمومي را با استناد به آمار و ارقام موجود و منتشر شده در سطح رسانه‌هاي عمومي برشمارم. البته توجه دارم که در عرصة آمار و ارقام ضعف‌هاي جدي‌اي وجود دارد. متأسفانه عدم دسترسي محققان و پژوهش‌گران به آمارهاي دقيق و معتبر يکي از ضعف‌هاي بزرگ علمي در کشور ما است که اميدوارم اين مشکل توسط دلسوزان فرهنگي به گونه‌اي مرتفع گردد.

     

    در فصل ششم به منظور شناخت نقاط قوت فرهنگي خود، برخي از نقاط قوت سبک زندگي موجود ما ايرانيان را يادآوري کرده‌ام.

     

    و بالاخره در فصل هفتم، تلاش کرده‌ام راه‌هاي ايجاد سبک زندگي مطلوب و زدودن سبک‌هاي نامطلوب زندگي را مورد بحث قرار دهيم.

     

    اميدوارم اين تلاش ناچيز مورد قبول حضرت حق قرار گيرد و خداوند به لطف خود آن را اثري پر خير و برکت قرار دهد.

     

    ذيلا سرفصل‌هاي  کلي کتاب را تقديم مي‌کنم:

     

    سبک زندگي اسلامي-ايراني.. 1

     

    به جاي مقدمه. 6

     

    سخني دربارة کتاب حاضر 8

     

    فصل اول: چيستي سبک زندگي.. 11

     

     

     

    فصل دوم: اهميت بحث از سبک زندگي.. 24

     

    فصل سوم: سبک زندگي به عنوان روشي براي سنجش سطح دين‌داري.. 37

     

    فصل چهارم: چرايي اختلاف در سبک زندگي.. 56

     

    فصل پنجم: آسيب‌شناسي سبک زندگي ايرانيان. 68

     

    چند نکتة مقدماتي.. 68

     

    آسيب‌هاي سبک زندگي ايرانيان. 72

     

    فصل ششم: نقاط قوت سبک زندگي ايرانيان. 108

     

    فصل هفتم: راه‌هاي تغيير يا اصلاح سبک زندگي.. 123

     

    چند نکتة مقدماتي.. 123

     

    راه‌هاي ايجاد سبک زندگي مطلوب.. 130

     

    فهرست منابع. 157

     

     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5254

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه