شنبه: 20 ارديبهشت 1404

شما اینجا هستید

ظرفیت‏های تمدنی انقلاب اسلامی

    به همت گروه تاریخ و اندیشه معاصر مؤسسه امام خمینی«ره» در ادامه سلسله نشست‏های «ظرفیت‏های موجود تمدن نوین انقلاب اسلامی»، نشست سوم با عنوان « ظرفیت‏های تمدنی انقلاب اسلامی» در سالن اندیشه مؤسسه امام خمینی«ره» برگزار شد.

    به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی«ره»، در سومین نشست از سلسله نشست‏های «ظرفیت‏های موجود تمدن نوین انقلاب اسلامی» با موضوع « ظرفیت‏های تمدنی انقلاب اسلامی»، حجت الاسلام و المسلمین دکتر مصطفی جمالی به‏عنوان سخنران  در روز شنبه 19/10/94 بعد از نماز مغرب و عشاء در سالن اندیشه مؤسسه امام خمینی«ره» به تحلیل مفهوم تمدن و ویژگی‏های مفهوم تمدن پرداخت.

    وی با اشاره به ویژگی مفهوم تمدن و تبیین نظام اجتماعی قانونمند ادامه داد: گستره تمدن طولانی‏تر از یک حکومت است و تمدن، بعد سخت و نرم و نظام‏های اجتماعی متعددی دارد.

    جمالی تصریح کرد: نظام گرایش‏ها و تمایلات ، نظام اندیشه ( بینش‏ها و دانش‏ها) و سبک زندگی و محصولات از ارکان تمدن است.

    وی در ادامه اظهار داشت: توحید، امامت، انسان‏شناسی اسلامی، عقل،  علم‏گرایی،  عدالت و اخلاق‏گرایی از ظرفیت‏‏های مبانی و اندیشه اسلام ناب در ایجاد تمدن ناب اسلامی است.

    جمالی یادآور شد: تأکید بر آرمان تمدن نوین اسلامی در اندیشه رهبران انقلاب اسلامی، غیریت‏سازی فرهنگی با تجرد، فرهنگ عاشورا و فرهنگ مهدویت و تاریخ تکامل شیعه از دیگر مباحث مطرح شده در ارائه این مقاله می‏باشد.

    وی افزود: ما چارچوب بحثمان پیرامون افرادی می‏باشد که انقلاب اسلامی را قبول دارند و بحث ما رویکرد تمدنی انقلاب اسلامی است. البته رویکرد فرادینی، نحوه تعامل با جهان اسلام و کشورهای جهان سوم و نیز نظام‏های دیگر می‏تواند از مباحث خاص در مبحث ظرفیت‏های تمدن انقلاب اسلامی باشد.

    جمالی با اشاره به برخی از نقدهای ناقدین نشست، آقایان دکتر معینی‏پور و حجت الاسلام و المسلمین دکتر ابوطالبی گفت: از نکات روشن دکتر معینی‏پور استفاده کردیم. ارکان تمدن را باید بیان کنم و موضوع اصلی مقاله، ظرفیت‏هایی مانند: ظرفیت اجتماعی، فکری، اعتقادی و ... می‏باشد که انقلاب اسلامی در آن متولد شده است.

    وی خاطرنشان کرد: غرب ارزش‏های خود را از راه‏های پنهانی و ظاهری مانند حقوق بشر، آزادی و ... در عرصه جهانی وارد می‏کند و ماهم باید الگویی بنیادین ، کاربردی، دقیق و کارآمد ارائه دهیم و بینش‏ها، دانش‏ها و عقلانیت را به‏عنوان رکن تمدن ببینیم.

    دکتر ابوطالبی نیز با تشکر از آقای جمالی و دکتر معینی‏پور و نقدهایی که ارائه شد، اظهار داشت: نظر بنده هم تأیید برخی از نقدهاست و در چارچوب مقاله که سه عنصر وجود دارد؛ انقلاب، تمدن نوین و ظرفیت‏های تمدنی که باید یک مثلث و مجموعه‏ای تشکیل دهد و باید مشخص شود که نقش رهبری، مردم و ایدئولوژی باید چگونه باشد و این‏که آیا انقلاب اسلامی غیر از بحث تشیع و اسلام و فرهنگ عاشورا و مهدویت، ظرفیت‏های دیگری را هم در بردارد و چیزی مغفول نماند.

    وی در ادامه افزود: قرآنی بودن ادبیات امام و مردم سالاری دینی برای سایر فرقه‏ها هم اهمیت و کاربرد دارد و فرادینی جهان‏شمول بودن در انقلاب اسلامی وجود دارد و انقلاب اسلامی با ادبیات جهانی مطرح می‏شود و ظلم ستیزی، عدالت‏خواهی و دفاع از نهضت‏های آزادی بخش، سایر فرهنگ‏ها و ملت‏ها را می‏تواند به خود جذب کند.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5165

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه