پنجشنبه: 30 فروردين 1403

گنجينه معرفت «4»، (مجموعه مقالات فلسفه علم کلام) منتشر شد

به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، «گنجينه معرفت «4»، (مجموعه مقالات فلسفه علم کلام) به همت مرکز پژوهشی دائرة المعارف غلوم عقلی اسلامی، منتشر شد.فلسفه‌هاي مضاف به پژوهش‌هاي فلسفي و عقلاني گفته مي‌شود که به يک موضوع و يا با نگاهي درجه دوم به يک علم مي‌پردازند. بنابراين، اين فلسفه‌ها گاهي همچون اثر پيش‌رو، مضاف به يک علم‌اند و گاه مضاف به موضوعاتي که علوم بدان مي‌پردازد. پرداختن به فلسفه علوم سبب مي‌شود شناخت کافي از جوانب گوناگون علوم به‌دست آيد و در پرتو آن ثمراتي در عرصه‌هاي تعليم، تعلّم، يافتن آسيب‌ها و توليد علم حاصل شود. فلسفه علم کلام نيز دانش نوپايي است که بالندگي آن، شناخت آسيب‌ها و ايجاد تحول در علم کلام، متناسب با شرايط کنوني را نويد مي‌دهد.

آنچه در اين مجموعه ارائه مي‌شود بخشي از مباحث مطرح در «فلسفه علم کلام»، همچون چيستي علم کلام، تاريخچه و تطورات آن، گرايش‌هاي گوناگون در کلام، روش‌شناسي کلام و رابطه متقابل ميان کلام و فلسفه اسلامي است.

و همچنين فصول ارائه شده در اين مجموعه به شرح ذيل است:

فصل اول: چيستي علم کلام

چيستي فلسفه علم کلام/ محمد ايزدي‌ تبار/ ص 19

ساختار کلي علم کلام/ حسين حجت‌خواه/ ص 53

بررسي تعاريف علم کلام / احمد حيدرپور 103

نام‌هاي مختلف علم کلام  حسين حجت‌خواه / ص 133

تبارشناسي کلام جديد/  حسن يوسفيان/ ص 151

«کلام اسلامي» در دائرةالمعارف راتلج و نقد آن / سيدعبدالرئوف افضلي / ص 169

فصل دوم: روش‌شناسي علم كلام

روش‌شناسي علم کلام / سيدمحمدحسن علوي / ص 197

جايگاه و گونه‌هاي روش عقلي در علم کلام / علي رباني گلپايگاني 225

گستره اعتبار عقل /  محمد حسين‌زاده 239