جمعه: 7 ارديبهشت 1403

شما اینجا هستید

حضور محققان مؤسسه امام خمینی(ره) در سومين كنگره علوم انساني اسلامي

    سومین کنگره علوم انسانی اسلامی روز یکشنبه دهم آبان ماه در مركز همايش‌های صداوسيما در تهران برگزار شد.

    به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)،  سومین کنگره علوم انسانی اسلامی روز یکشنبه دهم آبان ماه در مركز همايش‌های صداوسيما در تهران با حضور اساتید، محققان، اندیشمندان برگزار شد و30 نفر از اعضاي هيئت‌علمي و دانش‌پژوهان مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در این کنگره شرکت نمودند و برخی از محققان مؤسسه، مقاله‏های خود را ارائه کردند.

    حجت‌الاسلام والمسلمين رضا غلامي، رئیس شورای سیاست گذاری کنگره بین المللی علوم انسانیِ اسلامی، با حضور در مراسم افتتاحیه این کنگره با اشاره به برنامه‏های ۱۰ کمیسیون تخصصی برای گسترش علوم انسانی اسلامی اظهار داشت: یکی از اهداف جدی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی موضوع تحول مبنایی در علوم انسانی؛ شکل‌گیری و تکامل علوم انسانیِ اسلامی می باشد  که در این کمیسیون‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

    وی تصریح کرد: درطول سال‌های گذشته، بخش مهمی از مدیران نظام آن‏گونه که سزاوار بوده است، درک صحیح و عمیقی از این موضوع بسیار مهم نداشته‌اند و به طریق اولی به این مسأله کلیدی اهتمام جدی نورزیده‌اند، در‏حالی‏که دست یابی به علوم انسانیِ اسلامیِ قوی و تحول آفرین، همواره دغدغه اصلی تعداد زیادی از روشنفکران متدین و انقلابی، در حوزه و دانشگاه بوده است.

     وی در ادامه افزود: اهداف الهیِ انقلاب و نظام، خروج از اسارت و بردگیِ نظام سلطه، پیشرفت همه جانبه و جهشی ایران و رسیدن به تمدن نوین اسلامی، بدون بهره‌مندی از علوم انسانیِ اسلامی تکامل یافته و مغزافزار کارآمد مدیریت جامعه اسلامی، محقق شدنی نیست.

    رئیس شورای سیاست گذاری کنگره بین المللی علوم انسانیِ اسلامی خاطرنشان کرد: جای تعجب است که عده‌ای از سر کم‌آگاهی، دست‌یابی به الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت را خارج از مسیر علوم انسانیِ اسلامی، یا رسیدن به تمدن نوین اسلامی را بدون توجه به لازمه اصلی آن، یعنی علوم انسانیِ اسلامی جستجو می‌کنند.

     وی با تأکید بر این‏که پیشرفت حقیقی یا تمدن نوین اسلامی در سایه علوم انسانی اسلامی محقق می‌شود؛ گفت: تا زمانی که علوم انسانیِ سکولار و غربی از دانشگاه‌ها و محیط‌های علمی ایران و همچنین دنیای اسلام خارج نشود و برنامه وسیع و خزنده نفوذ و سلطه‌گری قدرت‌های استکباری بر کشورهای اسلامی، از طریق علوم انسانیِ سکولار خنثی نگردد؛ سخن گفتن از پیشرفت حقیقی یا تمدن نوین اسلامی، شعاری بیش نیست.

    غلامی تأکید کرد: علوم انسانیِ غربی با مسدودسازی باب آزاداندیشی، ایجاد انحصار در منابع معرفت‌شناختی و تراشیدن و نصب انواع بت‌ها و مجبور کردن علماء و مدیران به سجده کردن در برابر این بت‌ها، امکان دیدن واقعیت‌های انسانی و اجتماعی را از جامعه علمی ما و کشورهای اسلامی سلب نموده و بین تولیدات علمی و حقیقت، فرسنگ‌ها فاصله ایجاد کرده است.

    وی با بیان اینکه پیچیدن نسخه‌های غلط در این ۳۷سال ما را بار‌ها از مسیر صحیح منحرف کرده است، گفت: هم اکنون نیز تکیه بر این علوم انسانی، که ناکارآمدی خود را حتی در جوامع غربی و عالَم مدرن به وضوح به اثبات رسانده است، چیزی جز افتادن در مسیر شکست و ناکامی نمی‏باشد.

    ايشان در بیان تعریف علوم انسانی اسلامی اظهار داشت: اگر کسانی تصور کنند، علوم انسانیِ اسلامی یعنی کنار زدن مزیت‌ها و نقاط قوت علوم متعارف در قلمروهای حقیقی آن، ‌‌نهایت فهم غلط است.

    غلامی با طرح پرسش‏هایی ادامه داد: حقیقتاً چه کسی تاکنون علوم انسانیِ اسلامی را اینگونه تعریف کرده است؟ آیا اینگونه توصیف کردن علوم انسانیِ اسلامی به جز تخریب این علوم و تداوم بخشی به حیات مصنوعی علوم انسانی ِسکولار، هدف دیگری را نیز دنبال می‌کند؟

    رئیس شورای سیاست گذاری کنگره بین المللی علوم انسانیِ اسلامی اظهار داشت: آیا بهتر نیست اصحاب علوم انسانیِ سکولار و اعضاء حلقه بسته روشنفکری سکولار در دانشگاه‌ها، یکبار هم شده به جای تخریب و تکفیر طرف مقابل، افکار رقیب خود را عالمانه به نظاره بنشینند؟

    وی حرف اساسی در رواج علوم انسانیِ اسلامی را لزوم مجاهدت برای گشودن باب آزاداندیشی دانست و گفت: جریان روشنفکری سکولار که در این ۳۷ سال به رغم قرار گرفتن در موضع اقلیت، همواره دانشگاه‌های کشور در عرصه علوم انسانی را، به طور علنی یا پنهانی در قبضه خود قرار داده است؛ اگر دست از مواجهه مستبدانه با علم بردارد و حتی گوشه‌ای از باب آزاداندیشی را باز کند، علوم انسانیِ اسلامی به طور طبیعی در رگ‌های دانشگاه‌های کشور جاری شده و به سرعت رشد می‌کند.

    غلامی با اشاره به رونمایی کتاب نظریه در سومین کنگره علوم انسانی اسلامی گفت: کنگره علوم انسانیِ اسلامی دارای اقماری است که اهمیت هر یک از این اقمار اگر از این مراسم علمی دوسالانه بیشتر نباشد، کمتر نیست.

    وی با اشاره به کتاب نظریه تصریح کرد: کتاب نظریه در عالی‏ترین سطح علم و تحقیق برای ایجاد یک میدان رقابتی قوی بین پژوهشگران برجسته قرار دارد و همچنین کتابی برای هموار ساختن مسیر انتخاب و معرفی مداوم نظریه‌های بر‌تر در حوزه علوم انسانیِ اسلامی است که انتشار آن خود، شاهد توفیق اولیه کنگره در این عرصه است.

     وی در ادامه از ایجاد مرکز ایده‌پردازی و نوآوری به منظور شناسایی و جذب جوانان مستعد و نخبه خبر داد و گفت: این مرکز در جوار مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) که هرچند در بدو راه است و نهال آن محتاج رسیدگی است، اما امیدهای زیادی را برای ایجاد خط شناسایی و پرورش نیروی انسانی نخبه به‏وجود آورده است.

     رئیس شورای سیاست گذاری کنگره بین المللی علوم انسانیِ اسلامی به همکاری ۳۰ مرکز علمی و تحقیقاتی در برگزاری کنگره نیز اشاره کرد و افزود: کنگره بین المللی علوم انسانیِ اسلامی یک حرکت جوشنده از متن حوزه و دانشگاه و برخاسته از جریان روشنفکری انقلاب اسلامی است و به هیچ کس و هیچ مجموعه خاصی تعلق ندارد.

    پس از سخنراني شوراي سياست‌گذاري كنگره، مقاله‏های علمی در كمسيون‌هاي تخصصي ارائه گردید.

    ارائه مقاله‏ در کمیسیون‏های تخصصی

    در ادامه برنامه‌هاي همايش، ارائه‌ دهندگان مقالات به تبيين ديدگاه‌هاي خود در كمسيون‌هاي تخصصي پرداخت و حجت‌الاسلام والمسلمين دكتر سيد‌ابراهيم حسيني، عضو هيئت ‌علمي مؤسسه نیز، مقاله خود را با عنوان "كرامت انساني، مباني و شاخصه‌هاي آن در نظام اسلامي"  ارائه كرد.

    در سومین کنگره علوم انسانی اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمين دكتر محمدجواد نوروزي، عضو هيئت علمي مؤسسه امام خمینی(ره)، به عنوان داور در كميسيون تخصصي علوم سياسي اسلامي حضور فعال داشت.

    یکی دیگر از برنامه‏های سومین کنگره علوم انسانی اسلامی رونمایی از سه کتاب بود؛ کتاب «الگوهای کلان تولید علوم انسانی ـ اسلامی در بستر انقلاب اسلامی»، «مجموعه هفت جلدی مقالات کنگره دوم» و همچنین «کتاب نظریه» با حضور رئيس مجلس، حجت‌الاسلام والمسلمين علی‌اکبر رشاد، دكتر مهدي گلشني، دكتر رفیعی آتانی و حجت‌الاسلام رضا غلامی رونمایی شد

    در پایان برنامه صبح كنگره، دكتر علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی به سخنرانی پرداخت و بر اهميت علوم انساني اسلامي تأكيد كردو در برنامه عصر كنگره نيز، كميسيون‌هاي تخصصي ادامه یافت.

    گفتنی است: مراسم اختتاميه سومين كنگره علوم انساني اسلامي و اعطاي دومين جايزه جهاني علوم انساني اسلامي همراه با تجليل از مرحوم آيت‌الله استاد مهدوي كني (رحمه‌الله عليه) روز سه‌شنبه همراه با سخنراني آيت‌الله مكارم شيرازي در مدرسه امام موسي كاظم (عليه‌السلام) برگزار خواهد شد.

     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5094

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه