يكشنبه: 21 ارديبهشت 1404

شما اینجا هستید

تألیف و تدوین مجموعه کتاب آموزشی GLOCAL ENGLISH

     تالیف و تدوین نخستین جلد از مجموعه آموزشی (Glocal English) به پایان رسید.

    به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، استاد احمدرضا جلیلی عضو کمیته تالیف و تدوین مجموعة 4 جلدی آموزشی  (Glocal English)، گزارشی را در خصوص ضرورت و نحوه تدوین مجموعه کتاب‏های آموزشی 4 جلدی با عنوان (Glocal English) تهیه نموده است که تقدیم علاقه‏مندان می‏گردد.

     بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، با توجه به نیاز آموزشی روزافزون نهادهای حوزوی و دانشگاهی به فراگیری زبان ها، خصوصاً زبان انگلیسی، نهاد­ها و مراکز حوزوی و دانشگاهی، لزوماً یکی از این دو راه را در پیش گرفتند.

         راه نخست: انتخاب بسته­های آموزشی موجود در بازار کتاب نظیر مجموعه Head Way، Four Corners، Interchange  ،Top Notch و .... بود که  عمدتاّ با رویکرد مکالمه­ای یا محاوره­ای زبان به رشته تحریر در­آمده­اند. محتوای آموزشی این کتاب­ها بعضاً منافی با ارزشهای دینی و شئون اخلاقی اسلامی هستند و اموری مانند تبلیغ و ترویج فرهنگ مبتذل و دین ستیز غرب را در اشکال مختلف سرلوحه کار خود قرار داده اند.  اساتیدی که متکفل و درگیر آموزش کتابهای زبان با محتوایی از این دست در نهادهای حوزوی و مراکز دینی هستند، با توجه به واکنشهای منفی فراگیران در کلاسهای درس خود، از جمله نسبت به محتوا ومطالب آموزشی کتابهای زبان و عدم تناسب و سنخیت محتوایی آنها با رشته های تحصیلی مختلف، و اذعان به القائات فرهنگی عمدتاّ مخرب و مغایر با تعالیم اسلامی، جملگی به این نتیجه رسیده اند که اين دست کتاب های با حال و هوای فرهنگی غربی، در کل نمی­توانند پاسخگوی اهداف و مطالبات آموزشی مورد نظر نهاد های دینی و حوزوی باشند. با  بررسی اجمالی مضمون و محتوای آموزشی اغلب کتاب­های زبان موجود،  به راحتی می­توان دریافت که محتوای آنها عمدتاً پیرامون موضوعاتی بی ارتباط با علایق تحصیلی افراد دارای گرایش و سلایق دینی نظیر موضوعات متنوع و بسیار جدید در خور جوامع غربی عمدتاً مادی گرا و سکولار مانند انواع غذاهای باب طبع غربیان، تبلیغ و ترغیب به پوشش غربی و لباسهای مد(fashions)، موسيقي پاپ ، ترویج غیر مستقیم نوعی لاقیدی و بی تفاوتی نسبت به آموزه ها و تکالیف دینی، توجه به زرق وبرق های زندگی سراسر دنیوی و عاری از معنویت و مسایلی از این دست اند. از سوی دیگر و از همه مهم تر، اعتراضات شفاهی فراگیران یا مخاطبان این دست کتابها در کلاسهای درس و نگارش شکوائیه و اظهار بی رغبتی و نداشتن انگیزة قوی نسبت به خواندن آنها و مطالب آموزشی عمدتاً بی ارتباط  با رشتة تحصیلی آنان شواهدی بر این مدعاست. بنابراین، بنابر اقتضائات مورد نظر،  بناچار باید راه دومي در پیش گرفته می شد.

         راه دوم : همانا  تالیف و تدوین کتاب یا کتابهایی در آموزش زبان است که از رهگذر گزینش هر چه دقیق تر مطالب و مواد آموزشی متناسب  با رشته های تحصیلی و موضوعات مورد علاقه دانش پژوهان فراهم می‌آیند.  

         در راستای تدوین کتابهای مورد نظر، در ابتدا، طی نشست­هایی با کارشناسان زبان و مسئولان ذیربط موسسه، تبادل نظرهاو بررسی های لازم در همة ابعاد و لوازم این کار انجام گرفت.  پس از این تبادل نظرها همه به این نتیجه رسیدند و بر این امر همداستان بودند که، اولاً، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) را به لحاظ ساختاری و اهداف آموزشی نباید با دانشگاه ها مقایسه کرد، چرا که دانشگاهها عموماً به طور عميق و با ديدي نقادانه به علوم مختلف، ازجمله علوم انساني، نمي پردازند و ثانیاً دانش پژوهان موسسه، متناسب با اهداف تعريف شده ناظر به رشته های تحصیلی خود، در مراحل بالاتر تحصیلی به درک و فهم و ترجمه دقیق متون تخصصی انگلیسی مورد استفادة خود نیاز دارند، زیرا رشته­هایی نظیر فلسفه، کلام، جامعه شناسی، روانشناسی، اقتصاد، مدیریت و مانند آنها و خصوصاً موضوعات عمده ديگري مانند معرفت شناسی، تفکر نقدی، فلسفه اخلاق و ... در برنامه­های درسی موسسه بسيار بیشتر محلّ توجه و تاکید است تا در جاهای دیگر.  لذا، اگر هدف عمده از برنامه ریزی آموزشی موسسه پرورش محققان زبده است که بتوانند با رجوع به متون تخصصی خود در رشته های فوق الذکر، که عمدتاّ  به زبان انگلیسی نگارش یافته­اند و تدقيق در آنها در جهت برآورده­سازي اهداف و منويات بلند موسّس محترم، حضرت آيت الله مصباح یزدی حفظه الله، به تحقیق و بحث و فحص و خصوصاً نقد و بررسي بپردازند و با نقد عالمانة مکاتب و آموزه هاي آنها، به اصطلاح، طرحي نو در اندازند و صرفاً مصرف کنندة منفعل دستاوردهاي نظري علوم غربي سکولار ودين گريز نباشند­،‌ آموزش زبان انگلیسی از اهمیت خاصی برخوردار می­شود و لذا باید با برنامه­ریزی جامع، دقیق و منسجم در راستای تحقق این اهدف بزرگ گام برداشت.

     

           احمد رضا جلیلی، عضو کمیته تالیف و تدوین مجموعة 4 جلدی آموزشی  (Glocal English)

          برای دستیابی به اهداف اشاره شده، تدوین مجموعه ای 4 جلدی با عنوان Glocal English در دستور کار گروه زبان مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (­ره) قرار گرفت. اکنون، به لطف الاهی و مساعدت مسئولان محترم موسسه، کار تالیف و تدوین  نخستین جلد از این مجموعه به پایان رسیده و بنا بر این است که پس از تدریس آن در موسسه و چند مرکز دیگر به صورت آزمایشی جهت برطرف سازی نقایص احتمالی به زیور چاپ آراسته گردد. سایر مجلدات این مجموعه نیز در حال آماده سازی است.

          ذکراین نکته خالی از لطف نیست که تعبیر «Glocal» در عنوان کتاب  از ترکیب دو واژه «global » و «local» به دست آمده که به ترتیب به معنای جهانی و محلی است و با هدف نشان دادن زبان– در اینجا انگلیسی -  به منزله ابزاری ارتباطی انتخاب شده است که می­تواند ، از یک سو، نیازهای فراگیران را در سطح جهانی و، از سوی دیگر، در سطح محلی و بومی برآورده سازد.

         و اما این دست­آورد فرهنگی، مرهونِ تلاش یک سالة گروهی پنج نفره از اساتید شناخته شده و مجرب زبان در نهادهای حوزوی و دانشگاهی است. این اساتید با شناخت عمیق تر خود  نسبت به نیازهای واقعی زبانی دانش پژوهان در سطوح مختلف و در رشته های گوناگون مراکز حوزوی و مراکز دینی  به تالیف و تدوین این مجموعة آموزشی دست یازیده اند. 

          این مجموعه چهار جلدی که از حیث ساختار و سطح زبانی مطابق با استاندارد (Common European Framework of Reference for Languages) – به اختصار – CEFRL – به منظور آموزش زبان عمومی و درحکم یکی از مجموعه کتاب های پیش نیاز برای آماده سازی دانش پژوهان برای ورود به زبان نیمه تخصصی و به دنبال آن زبان تخصصی به نگارش درآمده است، می تواند منبع آموزشی مناسبی برای همه زبان­آموزان، به ویژه طلاب علوم دینی  باشد. در تدوین و تالیف آنها، خصوصاً از حیث آرایش یا تنظیم مطالب، و نیز موضوع و محتوا، تلاش شده است که مخاطب را رفته رفته با ساختار­های زبانی متنوع (دستور زبان)، واژگان (اصطلاحات وترکیبات)، مهارتهای لازم در خواندن و درک مفاهیم و ... آشنا سازد.  این کتاب با این که پیش درآمد خوبی برای نیل به اهداف آموزشی زبان موسسه در مقطع تحصیلی کارشناسی است، ولی به تنهایی برای اهداف آموزشی زبان در دو مقطع دیگر کارشناسی ارشد و دکترا کافی نیست و لازم است برای این مقاطع نیز کتاب­هایی دیگر تالیف شود.

        پاره­ای از ویژگیهای کمی و کیفی این مجموعه عبارتند از:

    1. گنجاندن 8 درس در هر کتاب و انتخاب موضوعات و عناوین جذاب و متناسب با علایق و سلایق افراد با جنسیت مختلف و دارای گرایشهای دینی که انگیزه لازم را در خواندن جدی تر مطالب و بحث و گفت و گو در بارة آن ها را  فراهم می­آورد.

    2. ارائة لوح فشرده حاوی قرائت متون به زبان و لهجة انگلیسی بریتانیایی و آمریکایی.

    3. درج متون یا ژانر­های مختلف، از جمله متون اسلامی با  مضمون و محتوای جالب و خواندنی.

    4. آموزش مهارتها و اسلوب های آموزشی لازم در راستای درک تدریجی متون از سطح ابتدایی و ساده به سطوح بالا تر وپیشرفته تر.

    5. آموزش نکات دستوری به کار رفته در کتاب در قالب جدول و نمودار همراه با توضیحات ساده و قابل فهم.  

    6. درج تمارین متنوع جهت واژه سازی، فهم و به کارگیری پیشوندها و پسوندها، در کنار تقویت مهارتهای خواندن و درک مفاهیم در قالب استرتژی هایی مانند:  .skimming, scanning , previewing

    7. ایجاد زمینه­های ترغیب  فراگیران به استفاده از دانش­های قبلی و پسزمینه در امر خواندن و درک مفاهیم.

    8. آموزش و تقویت گام به گام مهارتهای نوشتاری یا نگارشی با خواندن ژانرهای گوناگون  (text types).

    9. درج تصاویر رنگی بسیار متنوع و جالب متناسب با محتوای آموزشی هر درس.

    10. ارائة معنی یا معانی واژه ها، اصطلاحات یا تعابیر دشوار فهم  یا دشواریاب برای دانش پژوهان در پاورقی در قالب تعریفهای ساده همراه با مثالهای بیشتر.

    11. درج واژه­نامه کوچکی (mini-dictionary) در آخر کتاب که نیاز مراجعه آسان تر دانش پژوهان برای دریافت معنای کلمات را برآورده می سازد.

    12. درج فهرست اعلام و مفاهیم در آخر کتاب همراه با توضیحاتی کوتاه و قابل فهم به زبان انگلیسی ساده.

     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5037

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه