جمعه: 7 ارديبهشت 1403

شما اینجا هستید

دکتر متقی :تیم آماتور در مک فارلین نتیجه گرفت و تیم حرفه ای در مذاکرات هسته ای به نتیجه نمی رسد

    به گزارش روابط عمومي مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) به نقل از تبيين، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در همایش « تأثیر مذاکرات هسته ای بر روابط بین الملل » با اشاره به تاریخچه ای از فعالیت های هسته ایران قبل و بعد از انقلاب اظهار داشت: قبل از انقلاب سازمان انرژی اتمی برای ایجاد موازنه قدرت در منطقه با اسرائیل در ایران تشکیل شد و ساخت رآکتور ها در دستور کار قرار گرفت. اما بعد از پیروزی انقلاب و با توجه به وجود برخی بحران ها، این امر تا حد زیادی کنار گذاشته شد.
    دکتر ابراهیم متقی با اشاره به اینکه اسرائیل در سال 1993 برای ایجاد جنگ روانی در جهان تبلیغاتی به راه انداخت که ایران تا دوسال دیگر به بمب هسته ای دست می یابد، خاطر نشان کرد: این در حالی بود که سازمان های امنیتی آمریکا می دانستند زمان زیادی برای دسترسی ایران به سلاح هسته ای لازم است.
    وی با اشاره به این که در سال 2001 و با روی کار آمدن محافظه کاران در آمریکا، آن ها در صدد بر آمدند تا با تحمیل پروتکل الحاقی، شرایط سختگیرانه تری را برای جلوگیری از دستیابی به سلاح هسته ای قرار دهند و از نهاد های قانونی برای قدرت نظارتی برخوردار شوند، ادامه داد: بعد از سال 2003 و حمله آمریکا به عراق، آمریکا بهانه هسته ای برای ایران را آغاز کرد که تا امروز ادامه دارد.
    دکتر متقی با اشاره به مذاکرات جاری خاطر نشان کرد: بر خلاف تبلیغات، هرگز برداشتن تحریم ها به صورت یکجا نخواهد بود. علاوه بر مفاد تفاهم نامه لوزان، الگوی نظام سازمان ملل و الگوی رفتاری غرب در تعامل با دیگر کشورها  نیز این مسأله را تهدید می کند.

    تعلیق: آغازش داوطلبانه ؛ پایانش نامعلوم
    وی با اشاره به پذیرش پروتکل الحاقی از سوی ایران در سال 2003 در سعد آباد و پاریس، خاطر نشان کرد: تعلیق، نظارت و بازرسی فرآیندی طولانی است که آغازش داوطلبانه، اما پایانش نامعلوم است. به عنوان نمونه در توافق جامع، تحریم ها بعد از اعلام تأیید آژانس و راستی آزمایی او خواهد بود؛ در سال 2012،  64 پاراگراف اتهامی در مورد فعالیت های هسته ای به ایران وارد کرده اند. حال اگر قرار باشد فقط به همین 64 پاراگراف رسیدگی کنند، خود زمانی بسیار طولانی را می طلبد.

    وی با اشاره به این که بعد از توافق سعدآباد، بازرسی ها و راستی آزمایی ها صورت گرفت، اما هیچ حرکتی از طرف مقابل انجام نشد، خاطر نشان کرد: به گونه ای که حضرت آقا در اردیبهشت 84 گفتند که در همان دولتی که عقب نشینی صورت گرفته باید روند غنی سازی از سر گرفته شود که همان وقت نیز موجب قطعنامه هایی علیه ایران شد.
    دکتر متقی در بخش دیگری از سخنانش و در بخش پاسخ به سئوالات با اشاره به سخنان دکتر هادیان گفت: بنده سخن استاد هادیان را تأیید می کنم که آمریکایی ها برای مذاکرات برنامه داشتند و ما نداشتیم و لذا ما شناختی نسبت به الگوی رفتاری آمریکا پیدا نکردیم؛ این در حالی است که مذاکره با آمریکا در ‌صورتی امکان دارد که درک دقیقی از کنش آمریکا با کشور های دیگر داشته باشیم.

    تحریم ها به سادگی برداشته نمی شود// تحریم عراق به خاطر صدام بود، اما تا 6 سال بعد از مرگ صدام ادامه داشت!
    وی با اشاره به تحریم آمریکا علیه عراق از سال 1990 اظهار داشت: تحریم از سال 1990 شروع شد، اما تا 6 سال بعد از مرگ صدام که دیگر حکومت وی اصلا سرکار نبود، هنوز ادامه داشت و لغو نشده بود !

    ابتدا در همان ماه اول مذاکرات، آنچه برایش مخاطره آمیز بود را از پیش رو برداشت
    دکتر متقی ادامه داد: آمریکا با برنامه کامل وارد مذاکره شد و در همان ابتدا بحران هایی که برایش مخاطره آمیز بود را در طول کمتر از یک ماه، از پیش روی خود برداشت و این همان دور کردن ایران از نقطه گریز هسته ای بود. طبیعی است که در مذاکرات ما می توانیم بر سر چیزی چانه بزنیم که طرف مقابل نسبت به آن ها نگرانی داشته باشد؛ وقتی از همان ابتدا نگرانی آن ها را برطرف کرده ایم، دیگر بر سر چه چیزی می توانیم چانه بزنیم؟!

    وی افزود: اگر در سال 1986 در مک فارلین مذاکره کرده و با یک تیم مذاکره کننده آماتور به نتیجه رسیدیم، به خاطر این بود که نگرانی و خواسته های طرفین معلوم بود، اما امروز با تیم حرفه ای نتیجه را از دست داده ایم.

    عدول از خطر قرمز ها
    عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به سخنان رهبری اظهار داشت: ما در مذاکرات خیلی از چیزها را داده ایم. حضرت آقا فرمودند که نیاز کشور 190 هزار سو است؛ مگر رویکرد ما عوض شد یا نیازمان کم شد؟ آقا فرمودند اجازه بازرسی ها را نخواهیم داد؛ اما مگر می شود که پروتکل الحاقی را بپذیریم و بازرسی را نپذیریم.
    وی با اشاره به تعریف ظریف از پروتکل گفت: ایشان می گوید پروتکل یعنی این که بیایند بازرسی کنند و اعلام کنند که کشور، تخلفی انجام نداده است؛ اما باید توجه داشت که همین بازرس ها صد حرف دیگر هم می توانند بزنند.

    تناسبی در ترکیب، زمان و موضوعات که به عنوان امتیاز داد و ستد شده وجود ندارد
    وی با اشاره به این که هیچ گونه تناسبی در ترکیب، زمان و موضوعات بر سر مسائل مذاکره شده وجود ندارد خاطر نشان کرد: اما در مک فارلین ما موشک می خواستیم و گرفتیم؛ اما الآن هیچ توازنی وجود ندارد؛‌مخصوصا این که در مرجله اول نگرانی آمریکا را رفع کرده اید؟ طبیعی است که در مذاکره باید امتیازی بدهید و امتیازی بگیرید. وقتی شما امتیاز نقد دیگری ندارید، طبیعی است که آن ها برای امتیاز گیری سراغ تأسیسات شما می آید و لذا سانتریفیوژهایتان را باید به انبار ببرید. لذا حتی رآکتور اراک که خط قرمز بود را هم داده شده است و قلب آن بیرون آورده خواهد شد.

    دکتر متقی با اشاره به این که سایت فردو به مرکز تحقیقات هسته ای تبدیل شده اظهار داشت: چنین تحقیقاتی را که در هر جای دیگری نیز می توان انجام داد. مثل این است که ناوجنگی مهم شما را از کار انداخته و بگویند می توانید به عنوان مرکز تحقیقات دریایی استفاده کنید؛ خب این تحقیقات را که در یک ساختمان با دو اتاق نیز می توان انجام داد. بدتر این که تعهد دادیم که مواد شکافت زا به فردو وارد نشود؛ چگونه می توان تحقیقات هسته ای را بدون مواد شکافت زا ادامه داد؟
    این استاد روابط بین الملل با اشاره به به این که آمریکایی ها به دنبال محدود کردن ما به صورت قاعده مند و با ضمانت قانونی هستند ادامه داد: لذا به دنبال این هستند که پروتکل الحاقی را بپذیریم؛ چرا که در برنامه اقدام مشترک نیز متعهد شدیم که بپذیریم.

    در نظام جهانی هرچه عقب نشینی کنید، حمایت از شما کمتر می شود
    وی با اشاره به سخن یکی از مشاهیر آمریکایی، الگوی رفتاری در جهان را یادآور شد و خاطر نشان کرد: در نظام جهانی اگر شما در برابر فضاهایی که علیه تان ایجاد می شود، عقب نشینی کنید، طرف مقابل آن را به پاس خوبی شما نمی گذارد؛ بلکه احساس می کند که شما ضعیف هستید و وقتی این احساس ایجاد شد، هیچ کس از شما حمایت نخواهد کرد.
    وی با اشاره به سخن امیرالمؤمنین(ع) اظهار داشت: گمان نکن وقتی تو خوابی ، دشمن تو هم خواب است.

    ایران تحت فصل هفتم منشور می رود/ فصل هفتم، فصل مجازات، توبیخ و کاربرد حمله نظامی است!!!
    عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به این که طبق گفته مذاکره کنندگان قرار است قطعنامه جدیدی تنظیم شود و ایران با امضای خودش تحت فصل هفتم یعنی فصل مجازات و توبیخ، تحریم، تهدید و کاربرد نظامی قرار گیرد، خاطر نشان کرد: اگر ایرانی که در طول یک سال و نیم گذشته همه قابلیت های خود را از دست داده، دوباره چرا باید تحت فصل هفتم برود؟ مگر 18 ماه مذاکره، حل مسالمت آمیز مسائل تلقی نمی شود؛ لذا مذاکره کنندگان باید فصل ششم را که فصل حل مسالمت آمیز مسائل است، وارد می شدند. لذا تنظیم قطعنامه علیه ایران تحت فصل هفتم، کاملا بدون دلیل و بر خلاف صریح ترین اصول دیپلماتی می باشد.

    مذاکره کنندگان مسئول امور فنی نیستند، اما میزان انعطاف فنی و تکنیکی را آن ها مشخص می کنند
    وی خطاب به اظهارات آقای هادیان که مذاکره کنندگان مسئول امور فنی نیستند و میزان محدودیت های فنی را کارشناسان هسته ای مشخص می کنند که در دولت قبل هم بوده اند، اظهار داشت: اما این هیئت مذاکره کننده است که مشخص می کند که چه میزان انعطاف فنی و تکنیکی داشته باشیم. از طرفی در مذاکرات ژنو که امتیازات را داده بودند، هیچ یکی از مسئولین فنی را به همراه خود نبرده بودند و بدون پشتوانه فنی مذاکره کردند.

    ابراهیم متقی در پایان خطاب به دکتر هادیان اظهار داشت: 8 سال از حوزه اجرایی دور بودید؛ چند مقاله تخصصی نوشتید و در حوزه های تخصصی چاپ کردید و بگویید که این روشی که در پیش گرفته بودند، چه پیامدهایی را دارد؟

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/4967

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه