جمعه: 10 فروردين 1403

شما اینجا هستید

دکتر هادیان: تیم مذاکره کننده ما، ساز و کاری برای توافق نداشت // به خاطر دستاوردهای استراتژیک موافق توافق هستم

    به گزارش روابط عمومي مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) به نقل از تبيين، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در همایش تأثیر مذاکرات هسته ای بر روابط بین المللبا اشاره به این که برای نقد مذاکرات هسته ای باید به این سه سئوال پاسخ دهیم که از برنامه هسته ای چه می خواهیم؟ چرا می خواهیم و به چه قیمتی می خواهیم؟ ادامه داد: هر چند دولت و برخی مردم می گویند که ما از برنامه هسته ای، انرژی و مباحث علمی و پزشکی آن را می خواهیم ، اما بنده معتقدم، ما یک مرحله بالاتر یعنی توانمندی قانونمند هسته ای را می خواهیم.


    دکتر ناصر هادیان با اشاره به این که بسته به این که ترجیح شما و توقع شما از برنامه هسته ای چه باشد، آن چه را که می توانید هزینه کنید نیز متفاوت می شود، ادامه دادک به عنوان نمونه کسی که توانایی قانونمند هسته ای را می خواهد، آن چه برایش مهم است حفظ تأسیسات است، اما از راستی آزمایی و بازرسی ها ابایی ندارد و در این زمینه حاضر است امتیاز بدهد، در صورتی که مثلا اگر کسی توانایی کامل هسته ای – و نه قانونمند – که شامل بمب باشد را نیز می خواهد حاضر نیست هزینه بازرسی را بپردازد و معامله بر سر بازرسی برایش اولویت ندارد.
    وی با اشاره به این که بر اساس آن چه دولت می خواهد یعنی بحث انرژی و علم، طبیعتا آنچه برایش اهمیت بیشتری دارد و کمتر می تواند بر سر آن معامله کند، بحث تأسیسات و فردو است، اما ماولویتش قاعدتا بازرسی ها خواهد بود؛ چرا که می داند به دنبال سلاح هسته ای نیست و چیز مشکوکی وجود نخواهد داشت.
    عضو هیئت علمی تهران با اشاره به این که خیلی از کشور ها پروتکل الحاقی را امضا کرده اند و قرار نیست با پذیرش پروتکل الحاقی آن هم به صورت داوطلبانه، نتوان منافع ملی را حفظ کرد. البته ما پروتکل را تصویب نمی کنیم و به صورت داوطلبانه اجرا می کنیم، چون آن ها نیز ساختار تحریم ها را بر نمی چینند.
    وی در ادامه با بیان این که چنین نیست که بلافاصله بعد از امضای توافقنامه، تحریم ها برداشته شود ادامه داد: طبق قانونی که کنگره در حال تصویب کردن است و اوباما نیز گفته که آن را امضا می کند، بعد از امضای قرار داد، پنج روز طول می کشد تا رئیس جمهور آن را به کنگره ببرد، کنگره نیز 30 روز مهلت دارد تا بررسی کند و به اتمال زیاد آن را رد می کند؛ اوباما نیز وتو خواهد کرد و اگر بخواهند وتو را برگردانند،  دو سوم از هر دو مجلس آمریکا باید رأی بدهند که قاعدتا چنین رأیی را ندارند. لذا این روند حد اقل دو ماه8 تا سه ماه طول می کشد. در این مدت نیز ایران باید طبق آنچه قرار داد کرده سانتری فیوژ ها را در انبار بگذارد و کارهای مقدماتی برای اجرا را آغاز کند.
    وی با اشاره به برخی از امتیازاتی که ایران در این توافق داده است خاطر نشان کرد: در طرف مقابل نیز تحریم ها بر چهار نوع است؛ تحریم های سازمان ملل که بخشی از آن که مربوط به امور هسته ای است، برداشته می شود، تحریم های اتحادیه اروپا که بعد از توافق برداشته می شود و تحریم های ثانویه آمریکا که آمریکا آن را تعلیق خواهد کرد.
    دکتر هادیان با اشاره به این که انتقاد من نسبت به تیم مذاکره کننده نه از جهت داده ها و ستانده ها بلکه به خاطر عدم سازوکار برای توافق است، ادامه داد: آمریکا و 1+5 به دنبال اموری بوده اند که در چند مرحله آن را تضمین کرده اند؛ مرحله اول شناسایی تخلف و عدم پیروی ایران از تعهدات، مرحله دوم دور کردن ایران از نقطه گریز هسته ای؛ یعنی از ابتدا اندیشیده اند که اگر ایران تخلف کرد، حد اقل یکسال آمریکا زمان دارد تا دوباره تحریم ها را اعمال کند و در این مدت ایران نمی تواند به نقطه گریز هسته ای برسد. مرحله سوم نیز بازدارندگی ایران برای رسیدن به بمب.
    وی با اشاره به این که در مجموع توافق مورد حمایت بنده است، ادامه داد: آنچه برای من اهمیت دارد نه میزان داده ها و ستانده ها، بلکه دستاورد های استراتژیکی این توافق است؛ شکسته شدن اجماع بین المللی علیه ایران و باز شدن راه منابع گسترده تر برای ایران و ایجاد موقعیت داخلی و خارجی بهتر برای ایران، از جمله دستاورد های استراتژیک این توافق است.
     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/4965

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه