شنبه: 8 ارديبهشت 1403

آخرین نشست از سلسله نشست‌هاي «انقلاب اسلامي از نگاه نظریه پردازان غربی»

به همت گروه تاریخ و اندیشه معاصر موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی برگزار شد
    به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) حجت‌الاسلام والمسلمين دكتر نعيميان در ششمین نشست از سلسله نشست های «انقلاب اسلامي از نگاه نظریه پردازان غربی» به بررسي و نقد ديدگاه نظريه پردازان غربي دربارة نقش مذهب در انقلاب اسلامي پرداخت.
    وی اظهار داشت: در دورة اخير اين نكته به شدت القا مي‌شود كه عمدة پژوهش‌هاي اسلام شناسانه در غرب، علمي، صلح‌جويانه و بي‌غرضانه‌اند؛امّا نمي‌توان انتظار داشت كه واقع‌نمايي چنان‌ پژوهش‌هايي در سطح ايده‌آل باشد و خالي از كاستي‌هايي باشد.
    نعیمیان افزود: اين كاستي‌ها در تحليل انقلاب اسلامي كه پنجه‌هاي آن بر جان غرب درآويخت، مي‌توانند بازتاب عمده‌اي داشته باشند. وی در ادامه گفت: در اين نشست، بخشي از اين كاستي‌ها به بحث گذارده شده است كه عبارتند از: . 1. فقيرانگاري «ماهيت اسلام»؛ بستر «نياز به عرفي‌سازي و قرائت جديد»2. تحويل «جنبش ديني به جنبش سياسي» و «تعاليم ديني به زبان سياسي»3.تقليل «عقلانيت ديني» به «نمايش گفتماني».

حجت الاسلام و المسلمین دکتر ابوطالبی هم در ادامه به عنوان ناقد به بررسی بیشتر موضوع پرداخت.

سخنان ناقد (حجت الاسلام دکتر ابوطالبي)

در نشست بررسي و نقد نظريه‌هاي غربي در تحليل نقش مذهب در انقلاب اسلامي

در بحث نقش مذهب، مطلبي که در فرمايشات جناب حجت الاسلام دکتر نعيميان به آن اشاره نشد بحث نقش مراجع و علماي طراز اول شيعه در انقلاب اسلامي است. بسياري از نظريه‌پردازان غربي به شکل‌هاي مختلف سعي دارند که نقش مراجع و علماي بزرگ را در انقلاب اسلامي ايران کمرنگ جلوه داده و آنها را مخالف انقلاب نشان دهند. استفاده از تعابيري مثل  «انقلاب حجت الاسلام‌ها» در مورد انقلاب اسلامي ايران و يا تقسيم بندي مراجع به سياسي و  غيرسياسي توسط غربيها براي القاي مطلب فوق است. در نقد اين بحث بايد گفت که اسناد و مدارک تاريخي نشان مي‌دهد تمامي مراجع بزرگ شيعه د رعصر نهضت امام خميني (ره) در ايران و نجف از حرکت ايشان حمايت کردند. بزرگاني مثل آيات عظام ميلاني، گلپايگاني، مرعشي نجفي، حائري، خويي، حکيم، شيرازي و حتي شريعتمداري و در يک مورد آيت الله سيد احمد خوانساري از اصل نهضت امام و انقلاب اسلامي حمايت کردند. هرچند برخي از اين بزرگواران در مقاطعي از نهضت اختلاف نظرها و اختلاف سليقه‌هايي در شيوه تداوم نهضت با امام خميني (ره) داشتند که کاملا طبيعي بود. مثلا وقتي کشتار شاه  زياد شد برخي از علما نسبت به ادامه حرکت با وجود تلفات زياد ترديد کردند. اما هيچ کدام از اين بزرگواران غيرسياسي نبودند بلکه همه آنها بدون استثنا از اصل حرکت  امام حمايت کرده و در قالب صدور اعلاميه‌ در مخالفت با اقدامات رژيم و حضور در تحصنها و تجمعهاي مردمي و علما در مقابله با رژيم و حمايت از امام فعاليت داشته‌اند. يکي از بزرگان حوزه آيت الله صفايي بود که از شاگردان آميرزا جوادآقا ملکي تبريزي بود و از اساتيد اخلاق حوزه در دهه چهل بودند. ايشان نيز به دليل برخي احتياط هاي خاص در برخي مسائل ورود نمي‌کردند ولي وقتي امام دستگير شد و فضلا اظهار ناراحتي کردند ايشان فرمودند آقاي خميني ازاد خواهد شد و اين رژيم شاه را ساقط خواهد کرد و حکومت اسلامي تشکيل خواهد داد و حکومت او به حکومت امام زمان (عج) متصل خواهد شد. همچنين آيت الله قمي که به دليل احتياط نسبت به خون‌هاي ريخته شده مردم در شيوه ادامه نهضت ترديد داشتند فرمودند در خواب ديدم در حرم امام رضا (ع) امام خميني کنار امام رضا (ع) نشسته است و ايشان به امام دستور مي‌دهند که چگونه عمل کنند.  لذا فرمودند از آن زمان خيالم راحت شد و ديگر نسبت به ادامه وحمايت از حرکت به رغم کشتارهاي انجام شده توسط شاه ترديد نکردم.

گفتنی است این نشست علمی روز شنبه 9/12/93 از ساعت 18:45 در سالن همایش های موسسه برگزار شده است. سلسله نشست های علمی «انقلاب اسلامي از نگاه نظریه پردازان غربی» از چهارم بهمن ماه در موسسه امام خمینی آغاز شد و برگزاری آن تا نهم اسفند ماه ادامه یافت.