مبانی، اصول و راهبردهای اقتصاد مقاومتی

به همت گروه اقتصاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و با همکاری مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه علمیه، نشست علمی با عنوان «مبانی، اصول و راهبردهای اقتصاد مقاومتی» برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) نشست علمی « مبانی، اصول و راهبردهای اقتصاد مقاومتی» روز شنبه 27/11/93 از ساعت 15:30 برگزار شد و در آن نشست علمی حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر محمد جمال خلیلیان اشکذری اظهار داشت: اکنون یکسال از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری می‌گذرد. و برای آحاد مردم این سوال مطرح است که مسئولان و مدیران دولتی به عنوان جریان اصلی این سیاست‌ها تا چه اندازه در این امر موفق بوده اند؟

وی در ادامه افزود: این مطلب از جوانب مختلف قابل بررسی است. یکی از شاخص‌های مهم بررسی میزان موفقیت در اجرای این سیاست‌ها، میزان حمایت از تولید داخلی است که بر اساس قانون هدفمندی یارانه‌ها قرار بود سی درصد وجوه حاصل از اجرای این قانون، صرف حمایت از تولید داخلی به ویژه تغییر تکنولوژی تولید برای صرفه جویی در مصرف انرژی و افزایش بهره‌وری گردد ولی از ظواهر و قرائن متعددی استفاده می‌شود که دولت دهم و یازدهم هیچ یک به این قانون عمل نکرده‌اند خلیلیان تاکید کرد: قرار بر این بود با اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی، کسانی که نیاز به دریافت یارانه ندارند حذف شوند تا به جای آن، امکان حمایت بیشتر از تولیدکنندگان فراهم شود ولی می‌بینیم که این مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال 93 نیز مانند سالهای قبل معطل مانده و به بهانه‌های مختلف اجرا نشده است.

وی با اشاره به موضوع این نشست به تشریح مبانی، اصول و راهبردهای اقتصاد مقاومتی پرداخته و اظهار داشت: امروزه نظام اسلامی ما در حوزه اقتصاد با تحریم‌های متعددی مواجه است که تاکنون در عرصه نظر و عمل، سابقه نداشته است. از این رو اندیشمندان و مسئولان نظام اسلامی، مکلف به بررسی راه های مقابله با این وضعیت خاص هستند و ما در صحنه تجربه و عمل، نیازمند ترویج فرهنگ مقاومت به ویژه فرهنگ اقتصاد مقاومتی در سطح جامعه می‌باشیم.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: تحقق این امر مستلزم تبیین مفهوم، مبانی و راهبردهای اقتصاد مقاومتی است که نخستین بار از سوی مقام معظم رهبری، در شهریور سال 1389 در دیدار با کار آفرینان مطرح گردید.

خلیلیان افزود: استقلال و جلوگیری از سلطه کفار، آمادگی همه جانبه در برابر بیگانگان، کسب عزت، رسیدن به اقتدار اقتصادی، خودکفایی در کالاها و خدمات حیاتی و ضروری را می‌توان به عنوان مبانی اقتصاد مقاومتی، از دیدگاه اسلام در نظر گرفت.

عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) تصریح کرد: همچنان که با توجه به مبانی مذکور، اصول و الزامات زیر برای اقتصاد مقاومتی قابل طرح است: استفاده از همه ظرفیت‌های کشور، باور مسئولین نسبت به اقتصاد مقاومتی، مردمی کردن اقتصاد، اصلاح ساختار اقتصاد و ایجاد تحرک و پویایی در آن، مبارزه با مفاسد اقتصادی و راهبردهای آن را می‌توان چنین برشمرد: دانش‌محوری (اقتصاد دانش‌بنیان) ، تامین امنیت اقلام راهبردی و اساسی، حمایت از تولید داخلی، کاهش وابستگی به درآمد حاصل از فروش نفت و اصلاح الگوی مصرف

گفتنی است پس از پایان سخنرانی دکتر خلیلیان، جناب آقای دکتر محمود دهقانی به نقد و بررسی مطالب بیان شده پرداخت و سپس حاضرین سوالات خود را مطرح نمودند.