پنجشنبه: 9 فروردين 1403

فلسفه سياسي استاد شهيد مرتضي مطهري

پديدآورنده: داود تقی لو

چکیده:
    مجموعه اي از تأملات عقلاني و فلسفي و پاره اي از ديدگاه هاي هنجاري، فلسفه سياسي استاد مطهري را تشکيل مي دهند که در آن به صورتي نظام مند و براساس مباني معرفت شناسي ترکيبي، هستي شناسي توحيدي، انسان شناسي فلسفي و غايت شناسي الهياتي، مسائل محوري سياست و نظام سياسي مطلوب مورد بررسي قرار مي گيرد. تحقيق پيش رو اولين اثري است که با چنين رويکردي به ارائه منظومه اي جامع از ساختار فلسفه سياسي استاد پرداخته است. فلسفه سياسي استاد مطهري در استمرار فلسفه سياسي اسلامي، توانسته است مسائلي همچون اصالت جامعه در عين اصالت فرد، سعادت، عدالت توأم با آزادي، قدرت و مشروعيت، امت، امامت و رهبري و... را حل نمايد. نظام سياسي مطلوب استاد به علت برآمدن از متن دين در بخش محتوا بر عناصري مبتني است که در صورت فقدان يکي از آنها ديگر به آن، نمي توان حکومت اسلامي گفت. آن عناصر عبارتند از: شرط علم، عدالت و مديريت براي رهبر، محوريت دغدغه دين براي حکومت، هدفمندي حاکميت، ظلم ستيزي، رفع مخاطرات ذهني و عيني افراد جامعه، مردم سالاري ديني، کارآمدي و زمينه سازي براي پيشرفت و تعالي و محوريت شريعت اسلام در سيستم قانون گذاري. در حوزه ساختار نيز در عين عدم تعصب بر شکلي خاص و دائمي، به کلياتي همچون پرهيز از شيوه هاي استبدادي، نفي اشراف سالاري، نفي موروثي نمودن قدرت، توأم با بيعت بودن، بهره گيري از نظرات مردم و حفظ کرامت انسان ها تصريح شده است. رهبري و امامت، بيعت و امت،شريعت محوري و قانون مداري نيز مولفه هايي براي جهت دادن به ساختار حکومت اسلامي است. در پژوهش پيش رو از روش توصيفي - تحليلي و استنباطي بهره گرفته ايم.