جمعه: 10 فروردين 1403

شما اینجا هستید

قرآن کریم بزرگ‌ترین هدیه آسمانی به بشریت است

    قرآن کریم بزرگ‌ترین هدیه آسمانی به بشریت است

    حجت الاسلام و المسلمین محمود رجبی، مدیر گروه تفسیر و علوم قرآن مؤسسه در گفتگو با قبس به تبیین جایگاه قرآن کریم در فعالیت های مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)‌ پرداخت.

    قرآن کریم بزرگ‌ترین هدیه آسمانی به بشریت و بویژه جامعه و نظام ماست و در قلمرو شناخت، تحلیل، تبیین و ارائه مبانی، راهبردها و راهکارهای مورد نیاز نظام اسلامی در قلمروهای مختلف پدیده‌ها و علوم انسانی، استوارترین، مترقی‌ترین و کارآمدترین آموزه‌ها را در بردارد. از این‌رو می‌بایست در نظام علمی و مدیریتی کشور بیشترین سرمایه‌گزاری و بهره‌برداری از آن صورت پذیرد تا با تحول در علوم انسانی بر مبنای قرآن، به راهبردها و راهکارها و الگوها و نظام‌های مورد نیاز و مطلوب و سازگار با نظام تفکر دینی جامعه اسلامی‌مان دست یابیم. به همین دلیل حضرت آیت‌الله مصباح (دامت‌برکاته) در طرح بازسازی علوم انسانی که پس از رخداد انقلاب فرهنگی اجرا شد نظام تفکر دینی بر اساس قرآن را به‌عنوان مقدمه لازم برای بازسازی علوم انسانی برای اساتید دانشگاهی شرکت کننده در آن طرح ارائه و در برنامه کلیه رشته‌های تخصصی مؤسسه یکی از محورهای اصلی نظام آموزشی قرار دادند.

    مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) نیز بر این نکته اساسی در بیانات شریف خویش تأکید کردند و روش درست تحول در علوم انسانی را، اهتمام به تفسیر و دقایق و ظرائف قرآن و استخراج مبانی علوم انسانی از قرآن دانستند. رشته تفسیر وعلوم قرآن در مؤسسه عهده‌دار چنین مسئولیت خطیری است و کلیه رشته‌های تخصصی مؤسسه را با برگزاری دروس معارف قرآن مجهز به بنیان‌های نظام تفکر دینی بر اساس قرآن می‌کند، چنانکه با پژوهش‌های متنوع و گسترده خود در قالب رساله‌های ارشد و دکتری، طرح‌های پژوهشی، مقالات علمی، نشریات تخصصی و همایش‌های ملی و بین‌ المللی و نیز تربیت قرآن‌پژوهان به تامین نیازهای علمی جامعه و نظام اسلامی در زمینه معارف قرآنی می‌پردازد.

    رشته تفسیر و علوم قرآن دوره‌های آموزشی حضوری و نیمه‌حضوری را از مقطع کارشناسی تا دکتری برگزار می‌کند. این دوره‌ها ویژه طلاب سطح 2 حوزه علمیه است که از طریق آزمون کتبی و شفاهی پذیرفته می‌شوند. و تاکنون 11 دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برگزار نموده و بیش از 200 نفر دانش‌پژوه مشغول به تحصیل و 160 نفر فارغ‌التحصیل دارد. این رشته به تصویب شورای عالی حوزه‌های علمیه و نیز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسیده است.

    طرح‌ها و برنامه‌های گروه تا پایان اردیبهشت‌ماه 1390 در بروشور معرفی گروه بیان شده است که طبعا طی سال گذشته نیز توسعه کمی و کیفی داشته است. فعالیت‌های جدیدی که بر آنها افزوده شده است، همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در المیزان است که با مشارکت دانشمندان داخلی و خارجی و مراکز علمی داخلی و خارجی انشاءالله برگزار خواهد شد و بخشی از مقدمات آن انجام شده است. رهاوردهای استاد که در سه مجلد به رهاوردهای اندیشه‌های استاد در قلمروهای مختلف علمی و تحلیل آن در قالب مقالات علمی در دست تهیه است که به‌زودی پس از تأیید حضرت استاد منتشر خواهد شد. در این مجموعه مقالات گروه در قلمرو تفسیر و علوم قرآن منتشر خواهد شد.

    تفسیر ترتیبی حضرت آیت‌الله مصباح(مدظله‌العالی) هم‌اکنون در قالب مقاله‌هایی در مجله علمی ـ پژوهشی گروه با عنوان قرآن‌شناخت منتشر می‌شود وانشاءالله مجلد اول آن پس از کار مجدد بر روی مقالات آماده چاپ خواهد شد.

    اولین بخش از تصنیف المیزان و احتمالا چند بخش از آن، همزمان با برگزاری همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان رونمایی خواهد شد. این طرح کلان پژوهشی در بیست‌وپنج محور تخصصی در حال اجراست و محصول آن در قالب کتاب و نرم‌افزار ارائه خواهد شد. این طرح مرحله اول از طرح عظیم تفسیر موضوعی بر اساس المیزان است.

    نرم‌افزار چندرسانه‌ای منشور قرآن (معجم موضوعی قرآن) بخش خداشناسی، جهان‌شناسی، انسان‌شناسی آن در دست تهیه است و بخش معاد با عنوان زندگی جاوید در قالب CD و در سایت مؤسسه عرضه شده است. دو ویژه‌نامه نشریه علمی ـ ترویجی معرفت و شماره 9 نشریه علمی ـ پژوهشی قرآن شناخت نیز از فعالیت‌های سال جاری گروه است.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/3948

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه