جمعه: 10 فروردين 1403

شما اینجا هستید

آيت‌الله مصباح يزدي: هنوز فرهنگ شهادت در کشور ما مظلوم است.

    علامه مصباح تأکيد کرد: با گذشت بيش از سي سال از دفاع مقدس، ما هنوز نتوانسته‌ايم ارزش دفاع از دين را براي مردم روشن کنيم، هنوز نتوانسته‌ايم تفاوت محمد جهان‌آراها را با امثال آرش کمانگيرها براي مردم تبيين کنيم، هنوز شهادت در فرهنگ کشور ما مظلوم است.

     

    به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، ايشان در همايش ولايت‌مداري در فرهنگ جهاد و شهادت که در تاريخ 5/7/90 در تالار مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد با اشاره به ارزش والاي شهادت و شهادت‌طلبي گفت: مسأله شهادت‌طلبي از اموري است که توجه به آن، پي‌ريزي انقلاب اسلامي را به دنبال داشت؛ اين مسأله همانند بسياري ديگر از معارف اسلام که متروک مانده بود، به برکت نهضت امام خميني (ره) و پيروزي انقلاب اسلامي مورد توجه و عمل قرار گرفت.
    تدوين دائره‌المعارف مسائل مربوط به شهادت در اولويت فعاليت‌هاست.
    استاد اخلاق حوزه علميه يادآور شد:‌ علي‌رغم اين‌که سال‌هاي بسياري از بهار شهادت در کشور ما مي‌گذرد و بحث‌ها و سخنراني ها، مقالات و پژوهش‌هاي فراواني در عرصه جهاد و شهادت صورت گرفته، هنوز جاي يک دائره‌المعارف درباره مسائل شهادت که اثري ماندگار براي نسل‌هاي آينده باشد، خالي است.
    آيت‌الله مصباح به محورهايي که در اين دائره‌المعارف بايد مورد توجه قرار بگيرد، اشاره کرد و اظهار داشت: يکي از اين محورها تأثير فرهنگ شهادت در خودسازي و اعتلاي روحي و اخلاقي خود فرد است.
    وي اضافه کرد: آرزوي لقاي الهي يکي از ارزش‌هاي بلند انساني است و نشان از ورود در حريم الهي دارد، بايد جايگاه عظيم شهادت معرفي شود که چگونه انساني که حب به ذات و زندگي طولاني دارد و رفاه و خوشي بيشتر را طلب مي‌کند، عاشق مرگ و شهادت مي‌شود، تا جايي که حضرت علي عليه‌السلام عشق و علاقه خود به شهادت را مانند علاقه کودک به سينه مادر بيان مي‌کند.
    عضو خبرگان رهبري ادامه داد:‌ در اين محور بايد بررسي شود که کساني که روحيه شهادت‌طلبي داشته باشند، چه نقشي در پيشرفت نهايي جامعه و عزت و اعتلاي کشور اسلامي دارند.
    باورها و اعتقادات زمينه‌ساز روحيه شهادت‌طلبي هستند.
    علامه مصباح، ‌با اشاره به نقش باورها و اعتقادات، افزود: محور ديگري که بايد مورد توجه قرار بگيرد، ‌نقش باورها و اعتقادات در به وجود آمدن روحيه شهادت‌طلبي است.
    ايشان نقش اسلام در ايجاد اين روحيه را از ديگر محورهايي دانست که بايد مورد پژوهش قرار بگيرد و بيان داشت:‌ آيا هر ديني که اعتقاد به بقاء روح دارد، مي‌تواند اين روحيه را ايجاد کند يا اسلام متولي تحقق عشق به جهاد و شهادت در راه خدا است؟
    استاد فلسفه و تفسير حوزه علميه قم ادامه داد:‌ اسلام براي شهيد ارزش بالايي قائل است، و اطلاق لفظ «ميت» را براي شهيد جايز نمي‌داند و در کنار آيات قرآن کريم، احاديث و روايات پيامبر صلي‌الله‌عليه‌وآله و ائمه عليهم‌السلام شاهد بر اين مدعا است، که تبيين اين مسأله نيز به عنوان محور تحقيق قابل دقت است.
    عضو خبرگان رهبري محور تاريخي بررسي مسأله شهادت را از ديگر محورها بر شمرد و يادآور شد: از نگاه تاريخي نيز اين مسأله با اهميت بوده و مي‌تواند محور تحقيق و پژوهش قرار بگيرد. بايد عنايت داشت که از ابتداي طلوع خورشيد اسلام، شهدا چه نقشي را در پيشرفت و اعتلاي دين اسلام ايفا کرده‌اند.
    ارزش شهادت را براي جامعه درست تبيين کنيم
    وي تأکيد کرد: هنوز از نظر فرهنگي شهادت و جهاد اسلامي در فرهنگ ما غريب است، هنوز بعد از سي سال بسياري از خودي‌ها مسأله جهاد و شهادت در راه خدا را با دفاع از آب و خاک و خانه و آشيانه، يکي مي‌دانند، هنوز دفاع مقدس را دفاع از آب و خاک کشور تلقي مي‌کنند، اين مسأله آن‌قدر سنگين است که جا دارد انسان دق کند.
    آيت الله مصباح يزدي تصريح کرد: دفاع از آب و خاک يک حس مشترک ميان انسان و حيوان، حق و باطل و حتي مؤمن و کافر است، اين افتخار ندارد. هنوز بعد از 30 سال و آن همه فداکردن گل‌هاي کشور، کساني در سيماي جمهوري اسلامي، محمد جهان‌آرا و مثل او را با کساني که هزاران سال پيش از خاک و خانه خود دفاع کردند، يکي مي‌شمرند.
    رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) تأکيد کرد: بعد از اين همه مدت، ما هنوز نتوانسته‌ايم ارزش دفاع از دين را براي مردم روشن کنيم، هنوز نتوانسته‌ايم فرق محمد جهان‌آراها را با امثال آرش کمانگيرها براي مردم تبيين کنيم، هنوز شهادت در فرهنگ کشور ما مظلوم است.
    وي ادامه داد: اگر فهميده بوديم يک قطره خون جهان‌آراها با خون آرش کمانگير و امثال آن، قابل مقايسه نيست، ارزش شهادت را مي‌فهميديم، خوني که در راه آب و خاک ريخته شود، ارزش همان خاک را دارد، اما خوني که در راه دفاع از دين الهي و براي خدا ريخته شود، ارزش خدايي دارد، آيا اين دو قابل مقايسه است؟
    استاد اخلاق حوزه علميه افزود: به مسأله شهادت و تبيين فرهنگ آن در جامعه بيشتر اهميت دهيد، شهادت را با گرايش‌هاي ملي‌گرايانه و ناسيوناليستي همسو ندانيد، که اين همسوانگاري سقوط و انحطاط فکري جامعه را در پي دارد.
    عضو مجلس خبرگان رهبري با اشاره به بيداري اسلامي در جهان خاطر نشان کرد: بعضي‌ها به دنبال اين هستند که اسلامي بودن اين قيام‌ها را مخفي کنند، مي‌خواهند بگويند، مردم دنبال آزادي هستند، مي‌خواهند تفکر اومانيسم را پشتوانه اين حرکت‌ها معرفي کنند، در حالي که همه اين حرکت‌ها به برکت اسلام شروع شده و اسلامي است.
    وي افزود: انسان به خودي خود هيچ ارزشي ندارد، بلکه شرف انسان، به ايمان و ارتباط با خداست و ارزش شهيد و شهادت در فرهنگ ما، فدا شدن در راه خدا و دين الهي است و وظيفه ما است که اين فرهنگ را در جامعه تبيين و نهادينه کنيم.
     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/3782

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه