چهارشنبه: 14 آذر 1403

شما اینجا هستید

مصاحبه اختصاصی با سرپرست اداره کل امور آموزشی، حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی سیدیان

    سال تحصیلی جدید موسسه از چه روزی آغاز شده است؟ لطفاً در مورد تقویم آموزشی موسسه توضیح دهید.

    با تبریک عید سعید غدیر خم و آمدن ماه مهر و وزیدن نسیم دانش و پژوهش در فصل آغاز دروس حوزه و دانشگاه و مراکز علمی، موسسه هم همانند حوزه و دانشگاه از 13 شهریور، سال تحصیلی 95-96 را آغاز کرد. الحمدلله دروس با حول و قوه الهی و استمداد از ائمه معصومین علیهم السلام شروع شد هم اساتید همت کردند و هم دانش پژوهان محترم سال تحصیلی را با نشاط خاصی آغاز کردند. نیمسال اول تا 10 بهمن ادامه دارد و سپس به مدت تقریبا دو هفته امتحانات برگزار خواهد شد یعنی از شنبه 11 بهمن تا جمعه 24 بهمن 95.

    نیمسال دوم هم از شنبه 25 بهمن آغاز می شود و تا 14 اردیبهشت ادامه دارد.

    دروس موسسه در سال تحصیلی جدید چیست؟

    موسسه علاوه بر دروس جاری که شامل دروس پایه مشترک و دروس اختصاصی هر رشته می شود، دروس فقه و اصول را هم از سال 87 در موسسه ارائه می کند.

    امسال با توجه به حدود 250 ورودی جدید به موسسه، در دوره حضوری مقطع کارشناسی، بیش از 60 کلاس درس هر روز برگزار می شود که باید دروسی که برای دانش پژوهان نیمه حضوری، در هفت رشته ارائه می شود به این آمار افزود.

    توضیح بیشتری در مورد دروس فقه و اصول بیان کنید.

    دروس فقه و اصول از سطح دو حوزه، شامل پایه هفتم تا دهم، برگزار می شود و حتی دروس خارج فقه و اصول را هم در بر می گیرد. درس خارج آیت الله مدرسی و آیت الله کعبی از جمله دروس خارج موسسه است. دروس فقه و اصول در نوبت صبح در موسسه، هم در ساختمان مرکزی در بلوار جمهوری و هم در ساختمان شهرک پردیسان برگزار می شود.

    البته لازم به یادآوری است که برای ورودی های سال 95 موسسه، شرکت در دروس فقه و اصول موسسه الزامی است. دانش پژوهان می توانند از بین اساتید متعددی که دروس را ارائه می نمایند انتخاب، و در دروس شرکت کنند.

     در آغاز سال تحصیلی جدید موسسه چه مواردی را جهت تذکر به دانش پژوهان محترم لازم می دانید؟

    چند نکته کوتاه را از باب تذکر عرض می کنم:

    1. خدامحوری در تحصیل: دانش پژوه عزیز، اهتمام به انگیزه الهی و ادای وظیفه شرعی در تحصیل، و در یک کلام، خلوص نیت الهی را سرلوحه کار علمی خود قرار دهند.

    2. تهذیب نفس: در کنار علم آموزی و حتی مقدم بر آن، به تهذیب نفس خود هم توجه داشته باشیم. مجهز شدن دانش پژوهان به دو بال علم و تقوا برای تلاش در میدان مبارزه با جهل و شبهه افکنی و مجاهدت برای تولید علم اسلامی در حوزه علوم انسانی ضروری است.

    3. رعایت قوانین و مقررات آموزشی: گاهی برخی از دانش پژوهان بر این تصورند که غیبت از کلاس درس تا یک حدی که در آیین نامه آموزشی تعیین شده است، حق آنها است در حالی که مطابق قوانین وزارت علوم، حضور در همه جلسات درس الزامی است و در موسسه حضور در همه جلسات درس، هم به لحاظ قانونی و هم به لحاظ شرعی الزامی است.

    4. رعایت نظم: حضور راس ساعت مقرر در کلاس درس، نشان گر نظم و انتظام پذیری دانش پژوهان محترم است. امسال اعلان شد که تاخیر بیش از 5 دقیقه از ساعت مقرر کلاس موجب درج غیبت برای دانش پژوه می شود. یکی از موارد دیگر رعایت نظم، همراهی با برنامه های آموزشی مختص هر دوره و هر ورودی است. دانش پژوهان موفق، کسانی خواهند بود که اقدام به اخذ همه دروس ارائه شده برای هر ورودی کنند و از کندروی یا تندروی در تحصیل پرهیز کند تا کیفیت و کمیت در تحصیل توأمان شوند. توجه به این نکته موجب می شود دانش پژوهان محترم از تبعات باقی ماندن واحدهای بیش از اندازه، در پایان دوره و هنگام فراغت از تحصیل، مصون باشند.

    5. جدیت و پشتکار در تحصیل: دانش پژوهان محترم با اهتمام ویژه ای به تحصیل بپردازند چرا که قدم در وادی تولید علوم انسانی اسلامی گذاشته اند. این عرصه به دلیل نو بودن، نیازمند طی راه های نرفته و برداشتن بارهای بر زمین مانده است.

    6. مطالعه کامل منابع: از سوی اساتید محترم، منابعی برای هر درس معرفی می شود که اگر دست کم، یک کتاب هم باشد در پایان دوره تحصیلی مقطع کارشناسی، حدود 60 کتاب مطالعه شده است. منابع را به طور کامل مطالعه کنید هر چند در زمان محدود کلاس، فرصت تدریس همه فصول کتاب فراهم نشود.

    7. رعایت حرمت استاد: الحمدلله دانش پژوهان موسسه از طلاب درسخوان و با استعداد حوزه هستند که آداب شاگردی در مکتب امام صادق علیه السلام را هم به خوبی می دانند اما لازم به یادآوری است که ادب و احترام نسبت به اساتید و حتی نسبت به دانش پژوهان هم دوره خود را فراموش نکنند.

    8. مباحثه دروس: سنت حسنه حوزه، مباحثه دروس است. طلاب باید به گونه ای برنامه ریزی کنند که بتوانند دروس خود را به صورت دو یا چند نفره مباحثه کنند.

    9. بصیرت سیاسی: به فرمایش امام بزرگوار "پیغمبر هم سیاسی بود"(کتاب ولایت فقیه امام خمینی ره ص 23). از این رو، آخوند سیاسی کسی است که آگاه به مسایل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور خود، کشورهای جهان اسلام و حتی عرصه بین الملل باشد. اگر حوزه بخواهد انقلابی باقی بماند باید آرمان های بلند معمار کبیر انقلاب اسلامی را مد نظر قرار دهد که الحمدلله تحت رهبری داهیانه مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در عرصه داخلی، منطقه ای و بین المللی دنبال می شود. قطعا طلابی که دارای بصیرت سیاسی هستند و از روحیه انقلابی و جهادی برخوردارند در راه تهذیب نفس و تحصیل کوشا هستند و در عرصه اجتماعی هم فعال، پویا و مثمر ثمر خواهند بود. لزوم دشمن شناسی و آگاهی دادن به مخاطبان، مخصوصا جوانان، از یک آخوند سیاسی بر می آید؛ مخصوصا جوانانی که، شور انقلابی سال 57 و خیانت منافقین کوردل در سال 60 و دفاع مقدس 8 ساله را ندیده و تجربه نکرده اند.

    10. توسل به ائمه اطهار (علیهم السلام): یکی از توصیه های حضرت علامه مصباح یزدی در آغاز تصدی بنده برای خدمت گزاری به دانش پژوهان عزیز، توسل به ائمه معصومین مخصوصا صاحب اصلی همه ما، در عصر پر آشوب کنونی است. دانش پژوهان محترم، توسل به ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، برای گره گشایی از مشکلات پیش رو و افزایش توفیق در مسیر تحصیل را فراموش نکنیم.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5342

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه