دوشنبه: 22 ارديبهشت 1404

شما اینجا هستید

علامه مصباح: کسي که در اين نظام مسئول مي‌شود، حق ندارد خود را نسبت به دين مردم بي مسئوليت بداند

    عضو خبرگان رهبري گفت: اين نظام، بر اساس اسلام به وجود آمده و براي اقامه اسلام در کشور، خون صد‌ها هزار نفر از بهترين و پاک‌ترين جوانان کشور فدا شده است، لذا کسي که در چنين نظامي مسئول مي‌شود، حق ندارد خود را نسبت به دين مردم، بدون مسئوليت بداند، بلکه وظيفه او در وهله اول، دين مردم است.

    به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به نقل از پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) قم در جمع تعدادي از اساتيد دانشگاه‌هاي يزد، با اشاره به اهميت علم و فرهنگ اظهار داشت: خدمتي که انسان در زمينه فرهنگي مي‌تواند به جامعه ارائه کند، با ديگر خدمت‌ها قابل مقايسه نيست؛ چرا که چنين خدماتي مي‌تواند سبب سعادت ابدي انسان‌ها شود، در حالي که خدمت‌هاي ديگر نهايتا  سبب آسايش يا طول عمر انسان‌ها در همين دنيا مي‌شود.

    آيت‌الله محمد تقي مصباح يزدي خاطر نشان کرد: خداوند متعال توفيق چنين خدمتي را به برخي از انسان‌ها داده است؛ و اين عده در جامعه ما روحانيون و دانشگاهيان و فرهنگيان هستند که جوانان مردم همچون لوح‌هايي سفيد در اختيار آن‌ها قرار دارند، و اين اساتيد هستند که روي آن لوح، نقش مي‌اندازند.

    وي با بيان اين‌که چنين تکليفي نه تنها وظيفه‌اي در قبال خون شهدا و انقلاب است، بلکه يک وظيفه بسيار مهم از جانب خداوند به خاطر موقعيت اين افراد است، ادامه داد: حال که خداوند، اين نعمت عظيم را به افرادي عطا کرده است، بايد قدر آن را دانست؛ و براي شکرگزاري از اين نعمت بايد ابتدا عقايد صحيح را به خوبي شناخت و اگر مشکلي در عقايد وجود دارد، آن را تصحيح کرد؛ هم چنين بايد مراقب رفتارها بود تا بد آموزي نداشته باشد؛ چرا که دانشجو و متعلم بيش از گفتار، از رفتارها درس مي‌آموزد.

    استاد فلسفه حوزه علميه قم با اشاره به اين‌که بايد باور‌ها و ارزش‌ها به خوبي شناخته شوند و در عمل نيز نمايان شوند، ادامه داد: براي رسيدن به اين مهم بايد با مطالعه و شيوه‌هاي ديگر، شناخت خود را از دين بالا ببريم و تمرين‌هايي اخلاقي  براي خود در نظر بگيريم.

    وي با اشاره به اين که  گاه سئوال مي‌شود  ما که شيعه هستيم و اهل‌بيت (ع) را قبول داريم و مثلا به امام (ره) و انقلاب هم عشق مي‌ورزيم، ديگر چه چيزي بايد بياموزيم، اظهار داشت:  بايد توجه داشت که معلومات بشري کامل نيست و يادگيري حد و حصري ندارد و حتي اگر روزانه بر معلوماتمان بيافزاييم باز هم تمامي ندارد؛ لذا بايد با استفاده از هر منبع معتبري از جمله قرآن، سيره اهل‌بيت (ع) و افرادي که از آن‌ها آموخته اند، دانش خود را بالا ببريم.

    آيت‌الله مصباح با اشاره به اين‌که سزاوار است  براي مطالعه و شناخت دين دست کم  چند دقيقه در روز وقت بگذاريم، خاطر نشان کرد: البته برخي از مطالب با يک مرور سطحي، قابل درک نيستند؛ لذا تشکيل جلسات هفتگي با دوستان و تبادل اطلاعات و بحث در اين موضوعات سبب حل بسياري از گره‌هاي ذهني مي‌شود؛ و  مي‌توان براي حل گره‌هاي باقي مانده، فرد متخصص در آن زمينه را دعوت کرد تا آن مطلب را توضيح دهد و گره‌هاي ذهني باز شود.

    وي با تأکيد بر لزوم داشتن برنامه اخلاقي خاطر نشان کرد: ما بايد دلسوز دانشجو باشيم و با مهرباني و صميميت با آن‌ها رفتار کنيم تا دانشجو نيز بفهمد که واقعا صلاح او را مي‌خواهيم؛ نه اين‌که صرفا ساعتي را براي برگزاري کلاس بگذرانيم تا انجام وظيفه اداري و پرسنلي کرده باشيم.

    استاد اخلاق حوزه علميه با تأکيد بر لزوم اخلاص در کار‌ها اظهار داشت: اجري که خداوند متعال براي کار خالص به بنده‌اش عطا مي‌کند، اصلا قابل مقايسه با اجر و مزد دنيوي نيست و هيچ عاقلي حاضر نمي‌شود که پاداش بي‌نهايت را با يک امر محدود معاوضه کند.

    وي در ادامه با اشاره به طبيعي بودن اختلاف سليقه‌ها در مسائل اجتماعي که منشأ به وجود آمدن حزب‌ها و گروه‌ها مي‌شود، اظهار داشت: قريب به اتفاق اين گروه‌ها خير و صلاح مردم و جامعه و پيشرفت کشور را مي‌خواهند، اما راه رسيدن به پيشرفت بنا بر تشخيص افراد متفاوت است.

    آيت‌الله مصباح افزود: مثلا در اين سال‌هاي اخير مسئولين تشخيص داده‌اند که مهم‌ترين مشکل جامعه و مردم، مشکلات اقتصادي است که علت آن هم به تشخيص آنها تحريم است،  و تصور مي‌کنند اگر بتوان تحريم‌ها را برداشت، مشکلات نيز حل مي‌شود؛ و البته قصد سوئي نيز ندارند!

    وي با طرح اين سئوال که آيا کار براي دين مردم مهم‌تر است يا براي شکم آن‌ها، خاطر نشان کرد: برخي مي‌گويند که ما مسئول نان مردم هستيم و نه دين مردم؛ و حتي اگر به مسئولي گفته شود چرا جلوي فلان فيلم که مخالف با اخلاق است گرفته نمي‌شود، مي‌گويد از آن‌جا که بيننده زيادي دارد، نمي‌توان جلوي آن را گرفت؛ اين در حالي است که دولت اسلامي نسبت به دين، اخلاق و فرهنگ مردم مسئول است.

    عضو خبرگان رهبري با اشاره به اين‌که اين نظام، بر اساس اسلام به وجود آمده و براي اقامه اسلام در کشور، خون صد‌ها هزار نفر از بهترين و پاک‌ترين جوانان کشور فدا شده است، به رد اين شبهه پرداخت که برخي به اشتباه تصور مي‌کنند با حل کردن مسائل مادي، مسائل ديني نيز خود به خود حل مي‌شوند؛ و ادامه داد: لذا کسي که در چنين نظامي مسئول مي‌شود، حق ندارد خود را نسبت به دين مردم، بي مسئوليت بداند، بلکه وظيفه او در وهله اول، دين مردم است؛ هرچند خود دين هم گفته است که بايد به نياز‌هاي جسمي مردم هم توجه و رسيدگي شود.

    وي خاطر نشان کرد: امروز به برکت انقلاب اسلامي کسي در رأس حکومت قرار گرفته است که هم اسلام را به خوبي مي‌شناسد و هم تقوا دارد و هم مصالح جامعه را به خوبي درک مي‌کند و لذا در مسائلي که پيچيده است و نمي‌توانيم به خوبي راه صحيح را تشخيص دهيم، بايد به همان جهتي که او اشاره مي‌کند، حرکت کنيم.

    عضو خبرگان رهبري با اشاره به سوابق مقام معظم رهبري اظهار داشت: کسي که بيش از 40 سال در سخت‌ترين مسئوليت‌ها به بهترين وجه، مسئوليت خود را انجام دهد و حتي در مسائل اختلافي نيز بعد‌ها معلوم شود که حق با او بوده است، شخصي قابل اعتماد است که مي‌توان در زماني که تشخيص دشوار مي‌شود، براي شناخت مسير صحيح به وي مراجعه کرد.

    وي با اشاره به سخن برخي‌که مي‌گويند ولي‌فقيه معصوم نيست، اظهار داشت: اگر کسي طبيبي را سراغ داشته باشد که در طول 40 سال طبابتش حتي يک اشتباه در تشخيص بيماري و درمان نداشته است، قطعا به نسخه‌اي که او مي‌نويسد، اعتماد مي‌کند؛ و هرچند اين بدان معنا نيست که اين پزشک معصوم است، اما اگر پزشکان  با هم اختلاف داشته باشند، فرد عاقل به نسخه همين پزشک عمل مي‌کند؛ و  لذا حداقل فايده‌اي که بر پيروي از ولايت‌فقيه مترتب است، انجام وظيفه شرعي است، که با اطاعت از او  نزد خداوند متعال معذور هستيم حتي اگر هم اشتباه کرده باشد.

    وي با بيان اين‌که امروز به برکت خون شهدا، ولي‌فقيه در رأس اين کشور قرار دارد، خاطر نشان کرد: شخصيت‌هاي بزرگ عالم با يک ساعت حضور در محضر ايشان و گوش دادن به سخنانشان، پي به عظمت ايشان برده و به آن اعتراف کرده‌اند، و لذا وظيفه ما اين است که در عين حالي که بر معلومات و تجربيات خود مي‌افزاييم و حق انتقاد از مسئولين را نيز براي خود قائليم، اگر به جايي رسيديم که تشخيص برايمان دشوار شد، نگاهمان به اشاره ولي‌فقيه باشد.

    وي با اشاره به اين‌که هيچ کشوري از نعمت وجود چنين رهبري برخوردار نيست، ادامه داد: در بسياري از کشور‌هاي دنيا، بعد از دوران مسئوليت رؤساي جمهورشان و يا در حين مسئوليتشان، رسوائي‌هاي بزرگ مالي و اخلاقي آنان کشف و آشکار مي‌شود؛ اما در کشور ما رهبري در رأس نظام  قرار دارد که نه تنها خودش بسيار پاک و ساده زندگي کرده است، حتي خانواده خود را پاک نگه داشته و به آن‌ها توصيه کرده است تا در کارهاي اقتصادي وارد نشوند.

    آيت‌الله مصباح يزدي با اشاره به ساده زيستي رهبري گفت: واقعا جاي شکر دارد که رهبري در رأس اين کشور قرار دارد که وقتي همسرش مريض مي‌شود مانند ساير بيماران ديگر به بيمارستان مراجعه کرده و تحت مداوا قرار مي‌گيرد و هنگام عيادت رهبر انقلاب از ايشان، تازه مسئولان بيمارستان متوجه مي‌شوند که ايشان همسر رهبر انقلاب بوده است.

    اين استاد اخلاق حوزه علميه در پايان با اشاره به اين‌که بايد قدر نعمت‌هاي خداوند متعال را بدانيم، خاطر نشان کرد: خداوند وعده داده است که اگر شکرگزار باشيد، نعمت‌ها را بر شما افزون مي‌کند.

    گفتني است اين مراسم نهم بهمن ماه سال جاري در سالن تشريفات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/4884

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه