يكشنبه: 21 ارديبهشت 1404

شما اینجا هستید

علامه مصباح يزدي: وجود رفت و آمد‌هاي دوستانه، لازمه احياء امر اهل‌بيت (ع) است

    عضو خبرگان رهبري گفت: در مذهب تشيع، اهتمام خاصي به همگرائي مسلمانان و شيعيان شده است؛ اهل‌بيت مي‌خواهند شيعيان با هم مهربان باشند و زياد رفت و آمد داشته باشند تا به اين وسيله اهداف الهي‌شان تقويت شود و امرشان احياء شود.

     به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به نقل از پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) قم در ديدار با جمعي از فضلاي تهران و خانواده آن ها، با اشاره به اين‌که در مکتب اسلام و به خصوص در مذهب تشيع، اهتمام خاصي به همگرائي مسلمانان و شيعيان شده است، اظهار داشت: اهل‌بيت مي‌خواهند شيعيان با هم مهربان باشند و زياد رفت و آمد داشته باشند تا به اين وسيله اهداف الهي‌شان تقويت شود و امرشان احياء شود.
     
    وي با اشاره به وظايف اجتماعي اشخاص در جامعه اظهار داشت: بر اساس سفارش اسلام، هر انساني بايد نسبت به ديگران نيز وظيفه خود را به انجام برساند. حتي بر اساس روايات اگر کسي به امور ديگر مسلمانان اهتمام نورزد، اصلا مسلمان نيست. البته اين سنت، يعني اهتمام به امور ديگران، دردوران‌هايي در اثر کج فهمي يا تنبلي ترک شده بود و کسي به فکر ديگران نبود و در واقع يک فرهنگ غير اسلامي بلکه ضد اسلامي، در جامعه رايج شده بود.
     
    وي با اشاره به اين‌که در برخي خانواده‌ها، ارتباط اعضاي خانواده با يکديگر تضعيف شده است، ادامه داد: البته بخش زيادي از آن مربوط به ميراث دوران ستمشاهي است؛ لذا حتي بين زن و شوهر نيز آن صميميتي که بايد وجود داشته باشد، ندارد. هر چند اين مسأله براي غربي‌ها بسيار عادي است و چه بسيارند در غرب، افرادي که ازدواج کرده و جداي از يکديگر زندگي مي‌کنند و شايد در سال چند روزي يکديگر را ببينند، اما در جامعه اسلامي و شيعي هرگز چنين وضعي قابل توجيه نيست، مخصوصا اين‌که اسلام بر مسأله تربيت اولاد تأکيد دارد و پدر و مادر نيز براي اين مهم مسئوليت سنگيني دارند. اما متأسفانه موجي از فرهنگ غربي نيز به کشور ما رسيده و در برخي خانواده‌ها ارتباط و صميميت لازم وجود ندارد.
     
    وي ادامه داد: حتي گاه در خانواده‌هاي خوب و مذهبي نيز اين ارتباط به خاطر برخي مسائل و مشغله‌هاي کاري کم شده است و اين تضعيف ارتباطات، هم ضررهاي اجتماعي دارد و هم ضررهاي تربيتي.
     
    عضو خبرگان رهبري ضمن توصيه به همکاري و ارتباط زن و شوهر در هر زمينه‌اي که امکانش فراهم شود، ادامه داد: هر چند امور مهم زياد است، اما بايد توجه داشت که برخي مسائل حق الناس است و نمي‌توان به راحتي از آن گذشت که حق همسر، حق فرزند و حق تربيت نسل آينده از اين جمله هستند؛ لذا بايد براي آن‌ها وقت گذاشت.
     
    وي همچنين توصيه کرد: خانم‌ها مخصوصا کساني که از شهر‌هاي ديگر به قم آمده‌اند نيز بايد سعي کنند تا با ديگر خانم‌ها جلساتي داشته باشند، از جلسات قرآن و دعاي توسل گرفته تا جلسات مسائل اجتماعي و بحث‌هاي سياسي يا جلساتي براي کمک به ديگران. چرا که اگر انسان، تنها در خانه باشد و بيکار هم باشد، مورد هجوم شيطان قرار مي‌گيرد و وسوسه و نگراني‌هايي براي او ايجاد مي‌شود.
     
    استاد اخلاق حوزه علميه قم ادامه داد: از طرفي جلساتي هم بايد برگزار شود که آقايان و خانم‌ها حضور داشته باشند و مثلا با برنامه‌ريزي برخي روزهاي پنجشنبه يا جمعه که فارغ از کار‌هاي ديگر هستند، چنين جلساتي را برگزار کنند. چنين جلساتي بسيار مفيد است و رابطه اعضاي خانواده با يکديگر را تقويت کرده و زمينه انجام وظايف ديني ديگر از جمله احياء امر اهل‌بيت (ع) و اهتمام به امور ديگران نيز فراهم مي‌شود.
     
    وي با اشاره به نمونه‌هايي ادامه داد: به عنوان نمونه حضرت آيت‌الله شهيد بهشتي در خصوص وقت گذاشتن براي خانواده و برنامه‌ريزي براي رسيدگي به همه امور، بسيار دقيق بودند، به گونه‌اي که روز جمعه را براي خانواده قرار داده بودند و قرار جلسات را در صورتي مي‌پذيرفتند که بتوانند همراه با خانواده‌شان باشند. چنين دقت‌هايي هم سبب رابطه عاطفي بين خانواده، همسايگان و همشهريان مي‌شود و هم وظايف اجتماعي انجام مي‌پذيرد.
     
    وي ابتکار طلاب تهراني براي برگزاري چنين جلسات خانوادگي را ستود و آن را برگرفته از شيوه اهل‌بيت (ع) دانست و افزود: بخش عظيمي از اين انقلاب مرهون زحمات بانوان است و چه بسا اگر کلاس‌هاي معارف و آموزش‌هاي مذهبي براي خواهران، از قبل انقلاب تشکيل شده بود، نافع‌تر مي‌بود، اما برخي اشتباهات ذهني مانع از انجام آن شده بود. لذا هر چند اين مسأله که زن، نامحرمي را نبيند و نامحرمي نيز زن را نبيند، مطلوب است، اما گاه در مواجهه با امري اهم مانند وجوب تحصيل علمي مي‌توان، تحصيل علمي را مقدم کرد؛ چرا که در تزاحم ارزش‌ها، بايد اهم را مقدم کرد؛ البته طبعا بايد مرز حلال و حرام رعايت شود.
     
    علامه مصباح يزدي ادامه داد: هر چند مطلوب اين است که بانوان بر انجام امور پزشکي، تحصيلي و نظاير آن به ديگر بانوان متخصص رجوع کنند، اما در زماني اين امر امکان‌پذير است که بانوان متخصص وجود داشته باشند؛ لذا در حال حاضر و با شرايط فعلي يک خانم براي متخصص شدن و بر عهده گرفتن امور مربوط به بانوان، مجبور است در کلاس درس مختلط و استاد مرد شرکت کند؛ از طرف ديگر اگر بانوان از تحصيل و کسب تخصص منع شوند، ساير خانم‌ها مجبور هستند حتي براي مسائل جزئي و خصوصي نزد متخصص مرد بروند. لذا گاه انسان مجبور است مستحبي را ترک کند تا واجبي ترک نشود.
     
    علامه مصباح يزدي اظهار اميدواري کرد در سايه انقلاب اسلامي و برکت‌هايي که در سايه اين پيروزي نصيب کشور شده است و همه آنها را مديون امام راحل (ره) هستيم، ارتباطات قوي‌تر شود و خانم‌ها بتوانند همه امور زنان را در دست بگيرند و به نقطه مطلوب برسيم. نمونه آن نيز مدرسه علميه جامعه الزهرا (س) است که امروز متخصصان و اساتيد بسياري در زمينه دروس حوزوي تربيت کرده است و لذا بخش‌هاي زيادي از تدريس در اين مجموعه نيز بر عهده خانم‌ها قرار دارد.
     
    وي ادامه داد: بايد کم‌کم مشاورين خانه‌داري، روان‌شناسي و ساير رشته‌هاي لازم، از بين خواهران تربيت شوند و نياز‌هاي خواهران جامعه را برطرف کنند. اما بايد همت بلند داشت و مراقب بود تا حق يکي فداي ديگري نشود و لذا زن و مرد خانواده توجه داشته باشند که حق همسر، فرزند، همسايگان و ساير مسلمانان را در برنامه‌هايشان رعايت کنند.
     
    گفتني است اين ديدار چهاردهم مهرماه سال جاري برگزار شد.
    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/4731

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه