دوشنبه: 22 ارديبهشت 1404

شما اینجا هستید

علامه مصباح: علما جانشينان انبياء در جامعه هستند

    عضو خبرگان رهبري گفت: آن‌چه مهم است نيت ماست. باید ببینیم آيا ما به کار خود نگاه صنفي و شغلی داريم يا وظيفه خود را وظيفه‌اي پيامبرگونه مي‌دانيم؟ اگر نگاه، جانشيني انبياء باشد، هر لحظه زندگي، اجر شهيد خواهد داشت؛ البته به شرط اين‌که سعي کنيم که سيره ما نيز سيره انبياء شود.

    به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به نقل ازپايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، در ديدار با جمعي از طلاب سفيران هدايت شهرستان بم، با اشاره به فلسفه راه اندازي مدارس سفيران هدايت، اظهار داشت: عده‌اي وارد حوزه علميه مي‌شدند و تا سال‌ها جذب تحصيل مي‌شدند؛ در حالي که جامعه به آن‌ها نياز داشت و طرح شبهات از سوي دشمنان نيز لزوم افراد آشنا به مسائل ديني را ايجاب مي‌کرد، لذا قرار شد تا افرادي دوره کوتاهي را آموزش ببينند تا بتوانند به وظيفه تبليغي خود عمل کرده و اين خلأ را پرکنند.

    آيت‌الله محمد تقي مصباح يزدي با اشاره به اين‌که بررسي اين دوره‌هاي آموزشي و شناسايي نقاط ضعف و قوت آن هنوز زود است، ادامه داد: اما همين که عده‌اي داوطلبانه براي آموزش در چنين دوره هايي اقدام کرده اند، جهاد علمي است و مي‌توانند خدمات بزرگي را به جامعه ارائه کنند.

    وي ادامه داد: شما در بين همه علوم، شناخت حقايق دين و ترويج آن را برگزيده ايد و برتري اين علم نسبت به علوم ديگر، مانند برتري دين به ساير امور است.

    اين استاد اخلاق حوزه علميه قم، علماي شيعه را مرزبانان اعتقادي در برابر تهاجمات شياطين دانست و افزود: البته نوع نگاه افراد به تحصيل و فراگيري علوم ديني و تبليغ آن نيز ممکن است فرق داشته باشد.

    وي با اشاره به اين‌که برخي نگاه صنفي و شغلي به اين مسأله دارند، ادامه داد: برخي معتقدند جامعه داراي اصناف مختلفي است که در واقع بر اساس تقسيم کار، هر گروه و صنفي، کاري را در جامعه بر عهده گرفته است، نهاد روحانيت نيز يکي از اين صنف هاست که وظيفه تبليغ دين را در جامعه بر عهده گرفته است؛ البته صنف روحانيت به خاطر حضور در عرصه دين، مقدس است، اما بالاخره صنفي در عرض صنوف ديگر است؛ اين يک نوع نگاه است و البته اشکالي هم ندارد.

    علامه مصباح يزدي در ادامه افزود: اما بر اساس ديدگاه ديگر، روحانيت ايفا کننده نقش انبياء در جامعه است و انبياء يک صنف در کنار ساير صنوف نبوده اند و اصلا نبوت شغل محسوب نمي‌شد.

    وي با اشاره به اين‌که انبياء در مقابل زحمت‌هايي که براي هدايت مردم مي‌کشيدند، اجر و مزدي طلب نمي‌کردند، خاطر نشان کرد: اتفاقا يکي از عوامل پيشرفت انبياء همين مسأله بود که در مقابل رسالت خود، از مردم اجر و مزدي نمي‌گرفتند و همين مسأله سبب اعتماد مردم به پيامبران و گرويدن آن‌ها به دين حق بود.

    عضو خبرگان رهبري خاطر نشان کرد: البته شکي نيست که روحانيون نيز براي زندگي کردن مخارجي دارند و نمي‌توان گفت بدون دريافت هيچ هزينه اي، مشغول تبليغ شوند؛ لذا در نظام اسلامي برخي مناصب وجود دارند که بايد از بيت المال به اندازه نيازشان به آن‌ها پرداخت شود. از جمله اين مناصب، منصب قضاوت است. البته بگذريم که در حال حاضر به علت برخي شرايط، قضات داراي حقوق ثابتي هستند، اما علي القاعده بايد نياز آن‌ها در نظر گرفته شود و به اندازه نياز به آن‌ها اعطا شود و نبايد ميزان تحصيلات، سابقه کار و نظاير آن در افزايش يا کاهش حقوق آن‌ها تأثير داشته باشد.

    وي افزود: افرادي که قرار است به جاي انبياء در جامعه، به مردم خدمت کنند نيز چنين هستند که باید بر اساس نياز زندگي‌شان، تأمين شوند.

    آيت‌الله مصباح يزدي با اشاره به اين‌که اين دو نوع نگاه در رفتار آدمي تأثيرگذار است، خاطر نشان کرد: اگر نگاه فرد به روحانيت، صنفي باشد، به طور طبيعي آدمي در آن به دنبال بازاريابي است و جايي را براي تبليغ و خدمت انتخاب مي‌کند که استقبال و احترام مردم بيشتر باشد؛ البته چنين نگاهي عيبي ندارد، اما از نظر اجر نزد خداوند، بسيار با نگاه ديگر متفاوت است.

    وي ادامه داد: اما اگر فردي خود را جانشين انبياء بداند، به دنبال اين است که ببيند کجا حضور وي بيشتر مورد نياز است و مردم به هدايت او نياز بيشتري دارند، ولو اين‌که از او استقبالي هم نشود. چرا که انبياء مي‌خواستند مردم را هدايت کنند، ولو آن که مورد احترام و استقبال نباشند. حتي پيامبر اکرم (ص) نيز در جامعه‌اي مبعوث شدند که در آن زمان، از لحاظ فرهنگي عقب افتاده‌ترين بود.

    عضو خبرگان رهبري خاطر نشان کرد: اگر مي‌خواهيم جانشين انبياء در جامعه باشيم، بايد ببينيم پيامبر (ص) و جانشينان آن‌ها در زندگي و جامعه، چه مي‌کردند و چه رفتاري داشتند؟ گاه رئيس يک حکومت اسلامي به خانه يک بيوه زني رفته و برايش نان مي‌پزد و با بچه‌ها بازي مي‌کند. لذا اگر خواستيم از ثواب جانشيني پيامبر (ص) بهره‌مند شويم، بايد از رفتارشان نيز الگو بگيريم.

    آيت‌الله مصباح افزود: آن‌چه مهم است نيت ماست. بايد ببينيم آيا ما به کار خود نگاه صنفي و شغلي داريم يا وظيفه خود را وظيفه‌اي پيامبرگونه مي‌دانيم ؟ اگر نگاه، جانشيني انبياء باشد، هر لحظه زندگي، اجر شهيد خواهد داشت؛ البته به شرط اين‌که سعي کنيم که سيره ما نيز سيره انبياء شود.

    وي با تأکيد مجدد بر لزوم نيت خالص خاطر نشان کرد: سعي کنيد در اين مسير ساده زندگي کنيد تا خود را محتاج به کسي غير از خدا نبينيد و هر روز نيز رابطه خود را با صاحب کار اصلي، يعني امام عصر (عج) حفظ کنيد؛ در اين صورت هم کارتان برکت خواهد داشت، هم تأثير آن در جامعه زياد خواهد بود و هم براي هر لحظه از زندگي‌تان، اجر شهيد برايتان ثبت مي‌شود.

    گفتني است اين ديدار صميمي 27 دي ماه سالجاري در سالن همايش‌هاي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/4892

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه