شما اینجا هستید
جهت دهی علما و حمایت مردمی، الگوهای تاریخی کشور در مواجهه با تحریم ها است
جهت دهی علما و حمایت مردمی، الگوهای تاریخی کشور در مواجهه با تحریم ها است
به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی روابط عمومی، حجتالاسلام والمسلمین ابوطالبی در گفتگو با قبس به نمونه های تاریخی اقتصاد مقاومتی اشاره کرد.
حجت الاسلام ابوطالبی با بیان اینکه بحث اقتصاد مقاومتی عمدتا زمانی مطرح میشود که در مقابل دشمنی قرار داریم که یا با تحریکات او، مشکلاتی ایجاد می شود، خاطرنشان کرد: کشور ما بهعنوان یک کشور مسلمان و البته یک کشور غنی از لحاظ منابع مادی و بهویژه منابع زیرزمینی، خصوصا در دویست تا سیصد سال گذشته همواره مورد طمع دشمنان بوده و به شکلهای مختلف مورد تهاجم بیگانه قرار گرفته است.
وی افزود: بحثهایی که امروز در غالب تحریمهای اقتصادی یا حتی تهاجمات فرهنگی و تأکید به تهاجم نظامی اتفاق میافتد، در اوایل انقلاب نیز وجود داشته و نکته مهمی که در اینجا میشود مطرح کرد این است که وقتی مشابه مسائل امروزمان را در گذشته داریم، خوب میتوانیم از تجربه تاریخیمان برای امروز استفاده کنیم.
عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره)، اضافه کرد: در دورههای مختلفی چه در قالب بحثهای سیاسی و چه در قالب بحثهای اقتصادی، هجمههایی به ما شده و در آن مقطع، علما و بزرگان حوزه، تدابیری را برای مقاومت در برابر این تهاجم اندیشیدهاند که مقابله مرحوم آیتالله کنی در قرارداد رویتر و مرحوم میرزای شیرازی در قرارداد رژی، از آن نمونه هست.
وی ادامه داد: تحریم تنباکو که یک حکم حکومتی از طرف میرزای شیرازی بود، راهبردی برای اقتصاد مقاومتی است؛ یعنی در دوره تنباکو، شرکت خارجی میآید امتیاز یک بعد اقتصادی کشورمان را در دست میگیرد و مرحوم میرزای شیرازی برای شکست دشمن در این حوزه، راهبرد سلبی، ارائه میدهد.
حجت الاسلام ابوطالبی با بیان اینکه در آن مقطع تقریبا یکپنجم مردم ایران درآمد زندگیشان از تنباکو بوده است، خاطرنشان کرد: با اینکه تنباکو نبض اقتصاد کشور به شمار می رفت، حمایت و پشتیبانی مردم، خسارت سنگینی به دشمن وارد کرد، در حقیقت دشمن را به زانو درآورد و به عنوان اولین مقاومت منفی ایرانیان در تاریخ، لقب گرفت.
وی با اشاره به ایجاد شدن فضایی جدید در جهت کاهش وابستگی ها، یادآور شد: از کارهای بزرگ علمای شیعه بعد از نهضت تحریم تنباکو، فضاهای تحریمی کالاهای خارجی است که در آن مقطع اتفاق افتاد و در عرضش تقویت تولید داخلی رخ داد که از آن نمونه می توان تأسیس شرکت اسلامیه اصفهان را مثال زد.
عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره)، به هدف و نحوه شکل گیری این شرکت اشاره کرد و گفت: در آن مقطع زمانی، علما وارد یک کار تجاری شدند، با اعتبار خودشان تجار را جمع میکنند و از تجار میخواهند که با هم سرمایه بگذارند، یک شرکت تولید پارچه داخلی را تأسیس کنند و با این کار جلوی ورود کالاهای خارجی بگیرند، در اساسنامه این شرکت که تقریبا برای 150 سال پیش است، ذکر شده که برای تقویت اقتصاد داخلی، جلوگیری از بیرون رفتن نیروی کار و خروج سرمایههای داخلی از کشور و تقویت و رشد اشتغال در جامعه، چنین شرکتی تأسیس میشود.
وی ادامه داد: با هدایت علما از یک تولید داخلی حمایت می شود و این شرکت آنقدر گسترش پیدا میکند که در پاریس، لندن، مسکو، دهلی و بسیاری از کشورهای دنیا شعبه میزند، تا جایی که حتی در اسناد سفارت انگلیس هست که 150 سال پیش یک شرکت ایرانی توانسته به منافع انگلیس در این منطقه لطمه بزند.
حجت الاسلام ابوطالبی تأکید کرد: نمونه های تاریخی نشان می دهد با جهت دهی صحیح علما و نخبگان کشور و حمایت همه جانبه مردم و سرمایه گذاران، به راحتی می توان قدرت های بزرگ را به زانو درآورد و از طرف دیگر بر توسعه و استقلال اقتصادی کشور نیز افزود.
وی به نمونه های دیگری از مقابله علما با تحریم ها نیز اشاره کرد و اظهار داشت: در یک مقطع زمانی برای ترویج فضای مقاومتی که مردم هم لطمه نبینند، مثلا میگویند که ما به مهمانیهایی که دو نوع غذا در آنها باشد وارد نمیشویم، خودمان هم دو جور غذا استفاده نمیکنیم تا فرهنگ قناعت و سادهزیستی عملا نهادینه شود.
وی ادامه داد: در نهضت ملی شدن نفت یکی از اتفاقاتی که افتاد و دقیقا همان فضا الان تکرار شده است این بود که ما یک قرارداد نفتی با انگلیس داشتیم، وقتی این قرارداد را لغو کردیم، تهدید های مختلفی صورت گرفت، یکی تهدید به آوردن ناوهای نظامی در خلیج فارس کردند، که به محض ورود ناوها، آیتالله کاشانی اعلام کرد من حکم جهاد میدهم و آن ها عقب کشیدند.
حجت الاسلام ابوطالب افزود: از دیگر تهدیدها، تحریم نفتی ایران بود، که آن وقت بحث تز اقتصاد نفت را آقای دکتر مصدق اعلام کرد و حرکت به سمت اقتصاد جدای از نفت آغاز شد و یا در یک مقطع زمانی حمایت از دولت و نیاز به همکاری مردم با دولت شدت می یابد، علما در آن مقطع بیانیهها و احکامی صادر کردند که مردم اوراق قرضه از دولت بخرند و دولت را در تقویت و رونق اقتصاد داخلی یاری کنند.
وی یادآور شد: این حضور در صحنه علما، حمایت دولت و مردم، پتانسیل مناسبی برای برون رفت از مشکلات می باشد که نمونه های روشن آن در تاریخ کشورمان مشهود است و الگو گرفتن از این نمونه ما را در شکوفایی هر چه بیشتر اقتصادی یاری می کند.
- برای ارسال دیدگاه وارد شوید.
آخرین اخبار
- 1 از 5
- بعدی