پنجشنبه: 1 خرداد 1404

شما اینجا هستید

ايثار لازمه بوجود آمدن حماسه اقتصادي است

    عضو هيئت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) گفت: تجزيه و تحليل نامگذاري سال‌هاي اخير  از سوي مقام معظم رهبري که عناوين اقتصادي دارند دارای نکات خاصی دانست و تأمّل در آن تاکيد کرد.
     
    دکتر محمد جواد توکلي در گفت‌گوي اختصاصی با مرکز خبر و اطلاع رساني موسسه اظهار داشت: بحث حماسه اقتصادي يک گفتمان جديدي در اقتصاد سياسي ما مي‌باشد و مفهومي است که در اقتصاد متعارف رايج نيست. به نظر مي‌رسد فرمايش رهبري در این باره نگاهي دارد به يکي از مؤلفه‌هاي اقتصاد اسلامي که شايد بتوان  عنوانش را «مردم محوري» گذاشت.
    به گزارش مرکز خبر و اطلاع رساني روابط عمومي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) ، عضو هيئت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)  در ادامه افزود: در اقتصاد اسلامي به جاي تمرکز بر « دولت محوري» و «بازار محوري»، بر نقش مردم تأکيد مي‌شود و به همين خاطر است که در حماسه اقتصادي، بار حماسه بيشتر بردوش مردم است.
    دکتر توکلي خاطر نشان کرد: گفتمان حماسه اقتصادي در واقع ناظر به اين  است که ما به گونه‌اي تشويق شويم و يا مجبور شويم که يک نوع از خود گذشتگي‌هايي نشان دهيم که شايد در بعضي مواقع بر خلاف عقلانيت اقتصادي نيز عمل کنيم. 
    عضوهيئت علمي مؤسسه تصريح کرد: در حماسه اقتصادي يک نوع فرهنگ ايثار وجود دارد، در واقع حماسه هنگامی بوجود می آید که شرايط سختي حاکم باشد و در اين صورت افراد بايد شرايط را درک کنند و بتوانند به صورت بالاتر از حد طبيعي عمل کنند.
    وي اضافه کرد:  ما الان در شرايطي هستيم که توليد داخلي‌مان چندان وضعيت خوبي ندارد  و به خاطر  وجود تحریم ها فشار زيادي را تحمل مي‌کنيم و توليداتمان هم به دليل عدم ورود مواد اوليه و وابستگي به واردات از نظر کمي و کيفي خيلي خوب نيست و از طرفي ديگر بعد از جنگ، در مردم يک سليقه مصرفي شکل گرفت و حجم اسراف زياد شد  و متأسفانه تجمل گرايي به وجود آمد، به گونه‌اي که مردم به يک نوع مصرف بيش از حد توان کشور خو گرفته‌  و عادت کرده‌اند.
    توکلی ادامه داد: حتماً  لازم نيست که بگوييم اسرافي هست و يا بيش از حد مصرف مي‌شود بلکه بايد ديد که آيا با ميزان توان توليد ما سازگار است يا خير؛ ما قبلاً با افزايش واردات اين مشکل را حل مي‌کرديم ولي الان اين امکان، وجود ندارد.
    دکتر توکلي با اشاره به مشکلات موجود در وجدان کاري و در عدم سرمايه گذاري مناسب اضافه کرد: با توجه به  مشکلات موجود بايدهم حماسه‌اي در توليدمان اتفاق بيفتد، و هم حماسه ای  در مصرف مان،  که يکي از ارکان آن رفتن به سمت مصرف اجناس داخلی است، که برای نیل به این مقصود باید کیفیت اجناس داخلی تقویت شود ومردم نیزبه خودتفهیم کنند که جنس خارجي خيلي خوب را نخرد و به جايش جنس داخلي با کيفيت پايين‌تر  را بخرد و البته این کار یک نوع مجاهدت است که انسان خود را قانع کند که از منافع مصرف کالاي خارجي بگذرد.
    توکلي در ادامه افزود: عنصر مهم ديگري که براي خلق حماسه در مصرف لازم است «تبليغات و فرهنگ سازي»  است، چیزی که  مقام معظم رهبري هم چندين بار فرموده‌اند و از مردم خواسته‌اند که  کالاي داخلي مصرف کنند ؛ ما بايد از جهت روح و روان مصرف کالاي داخلي را ترويج کنيم و اين حرف فقط در حد شعار باقی نماند بلکه بايد از همه ابزارها براي عملی کردن این فرهنگ استفاده کرد و رسانه‌ها‏ي‏مان نیزبايد در تبليغات و فرهنگ سازي مصرف داخلي واقعاً تلاش نمايند، در حالی که، کمتر به فرهنگ سازي مصرف داخلي مي‌پردازند.
    توکلي با اشاره به اهمیت نقش علما و مراجع در عملی کردن این فرهنگ خاطر نشان کرد:  علماي اصفهان براي مبارزه با استعمار انگلستان درحدود صد سال پيش يک بيانيه‌اي ارائه دادند و خريد کالا و پارچه خارجي را تحريم کردند، و مردم هم به این فرمان عمل کردند، بنابراين بايد از توان، قدرت و نفوذ معنوي مرجعيت استفاده شود. 
    وی با اشاره به  توانمندي‌هاي زياد کشور افزود:  متأسفانه هجوم دشمنان خيلي شديد است به نحویکه آن‏ها سعي کرده‌اند همه راه‏های ارتباطی  اقتصاد  ايران با خارج از کشور را  ببندند و مانع تعامل ما با ديگران باشند البته با اینکه اين تحريم‌ها از يک جهت مشکل ساز است ولي از جهتي ديگر نعمت است و می توان از این فرصت برای علاج اقتصاد بيمار استفاده  کرد.
    دکتر توکلي درباره مشکلات توليد و صنعت کشورمان  گفت: يکي از اشکالاتي که ما داريم نبودن رابطه بين بخش صنعت و دانشگاه است به نحوی که  پايان‌نامه‌هاي دانشجويي رشته صنايع، الزاماً در جهت بهبود توليد ماشين داخلي با کيفيت، نيست. 
    وی افزود: ما در بحث توليد اگر بخواهيم حماسه اتفاق بيفتد بايد به گونه‌اي اين قشر عظيم دانشگاهي را وارد فضاي توليد و صنعت، نماييم تا براي بهبود کيفيت و کميت کالاي داخلي تلاش نمايند.  لازمه اين کار نیز يک تحول فرهنگي است که بايد در دانشگاه‌ها اتفاق بیافتدبه نحوی که به جاي پرداختن به مقالات «ISI» به توليد و ارتقاء دانش داخل توجه داشته باشيم چراکه اینگونه مقالات  فقط براي خارجي‌ها توليد دانش نکنيم.
    توکلي ادامه داد: در آيين نامه ارتقاء اساتيد نيز همين مقاله‌هاي «ISI» به عنوان شاخص‌هاي ارتقاء در نظر گرفته شده است، در صورتي که ما اگر شاخص‌هايمان را عوض کنيم و ارزش گذاري به مقاله‌ها را در رفع مشکلات توليد داخلي به کار بريم، کارها به سرعت به پيش خواهد رفت و براي توليد اين کار مهمي است.
     
    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/4176

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه