يكشنبه: 21 ارديبهشت 1404

شما اینجا هستید

آيت‌الله مصباح يزدي: طلبگي از اوجب واجبات است

     آيت‌الله محمد تقي مصباح يزدي سه شنبه شب دوم مهر ماه در مراسم افتتاحيه سال تحصيلي جديد طلاب مدرسه علميه معصوميه(س) قم ضمن بزرگداشت ايام هفته دفاع مقدس و تبريک آغاز سال تحصيلي حوزه‌هاي علميه به طلاب سراسر کشور با بيان اين‌که در ابتدا تصور ما از طلبگي پرداختن به امري مستحب بود، گفت: گذر زمان و تحصيل علم سبب شد که به وجوب طلبگي برسيم.

     به گزارش قبس به نقل از پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي؛وي با بيان اين‌که اختلاف ديدگاه در مسأله طلبگي در ابتدا و ادامه تحصيل، اثرات مهمي در زندگي علمي بنده داشته است، ادامه داد: احکام بسياري از موضوعات در زمان‌هاي مختلف متفاوت است؛ چه بسيار مستحباتي که در زمان‌هاي ديگر تبديل به واجب مي‌شوند و صورت‌هاي ديگر از تبديل احکام نيز وجود دارد که روشن‌ترين دليل بر امکان آن‌ها وقوع آن‌ها است.

    عضو خبرگان رهبري گفت: بر اساس نيت افراد، ارزش عبادات مختلف است، همانطور که در روايات فراوان به اين موضوع اشاره شده است، بطوريکه عبادت افراد گوناگون با عناوين متفاوت چون عبادت تجار، مزدوران و آزادگان ياد شده است.

    استاد اخلاق حوزه علميه افزود: حجم کارها تنها عامل در تعيين ارزش امور نيست، بلکه مهم‌ترين عامل، نيت افراد است بگونه‌اي که برخي از افراد کارهاي بسيار برجسته‌اي انجام مي‌دهند اما از آنجا که نيت آن‌ها تنها خودپسندي و فخر فروشي است کارهاي آن‌ها در درگاه الهي ارزشي ندارند.

    رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با بيان اين‌که يکي از عوامل مؤثر در تفاوت ارزش عبادات، شناخت است، گفت: معرفت افراد به امور است که سبب مي‌شود نيت افراد متفاوت گردد و در نتيجه عمل فردي مقبول درگاه الهي و عمل فردي ديگر مبغوض قرار گيرد.

    آيت‌الله مصباح يزدي با اشاره به پيشرفت تکنولوژي بيان کرد: پيشرفت تکنولوژي سبب نشر سريع ارزش‌ها و عقايد در سراسر کره زمين شده است، و از همين رو تزلزل افکار نيز بسيار زياد شده است و همگاني شدن تکنولوژي در کنار فراهم آوردن وسائل رفاهي، سبب گسترش فساد نيز در جهان شده است.

     

    *تغييرات وظايف طلبگي در حوزه‌هاي سنتي و جديد

    وي ادامه داد: افزايش فرصت‌هاي ترقي در کنار زمينه‌هاي سقوط، متفاوت شدن مسئوليت‌هاي افراد را نيز در پي دارد. امروزه با گسترش هجمه‌هاي فراوان و هماهنگي دشمنان بر عليه مذهب تشيع، تکاليف طلاب امور ديني با گذشته صدها برابر تغيير کرده است.

    استاد اخلاق حوزه علميه قم با اشاره به تفاوت‌هاي محيط‌هاي طلبگي سنتي و جديد گفت: در گذشته زمينه کار بسيار محدود بود بطوريکه که انتشار مجله مکتب اسلام از کارهاي بسيار برجسته و نوآورانه حوزه در قبل از انقلاب بحساب مي‌آمد در حاليکه امروزه اينچنين اموري از کارهاي ابتدايي شمرده مي‌شود.

    رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) شناخت و معرفت به نعمت‌هاي الهي رابر اساس آيات قرآني از عوامل شکرگزاري دانست و گفت: شناخت نعمت‌هاي الهي و تفکر در آنها علاوه بر اين‌که سبب قدردان بودن افراد مي‌شود، زمينه را براي استفاده بهينه از اين نعمت‌ها فراهم مي‌آورد و تا اين شناخت حاصل نگردد افراد نمي‌توانند وظايف خود را به درستي تشخيص دهند.

    عضو خبرگان رهبري گفت: فراهم بودن زمينه کار نعمت بسيار بزرگي است که طلاب امروزي نسبت به گذشته از آن بهره مند هستند از اين رو آن‌ها بايد با توجه به شرايط زماني و مکاني برنامه‌ريزي و کار کنند.

    علامه مصباح يزدي با اشاره به حرکات ناشايست برخي افراد در لعن علني صحابه تصريح کرد: افرادي که بدون توجه به شرايط حساس و پيچيده زمان حاضر، اقدام به انجام حرکاتي مي‌کنند که سبب مي‌شود وحدت اسلامي ضربه بخورد در برابر خون تک تک افرادي که در اقصي نقاط جهان بر اثر حرکات افراط گرايانه قرباني مي‌شوند مسئول هستند.

    وي با بيان رواياتي از پيامبر و ائمه معصومين(ع) مبني بر مذمت تحصيل به نيت درآمدزايي افزود: طلبگي از مؤکدترين واجبات است، زيرا با هدايت و سعادتمندي افراد در ارتباط است و کار آن‌ها سبب مي‌شود که برخي از انسان‌ها از جهنم رهايي يابند.

    استاد اخلاق حوزه تصريح کرد: رسيدن به وجوب طلبگي علاوه بر اين‌که سبب مي‌شود طلاب نگاه صحيح‌تري نسبت به وظايف خود داشته باشند، سبب بالا رفتن تحمل آن‌ها در برابر مشکلات مي‌شود و آستانه صبر آن‌ها را بالا مي‌برد.

     

    *خودسازي لازمه طلبگي است

    رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) با توصيه طلاب به بالا بردن خلوص نيت در امر طلبگي گفت: ناخالصي و گناهان از موانع جدي موفقيت طلاب در تحصيل هستند و يک طلبه تا از اين موانع رهايي نيابد نمي‌تواند به مراتب عاليه علم برسد.

    عضو خبرگان رهبري تأکيد کرد: خودسازي از لوازم ضروري کار طلبگي است و اگر فرد خودساخته نباشد حتي در مراحل عاليه طلبگي نيز ممکن است دچار لغزش شده و از مسير حق منحرف شود.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/4203

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه