مباني نظري انديشه سياسي امام خميني (ره)

عنـوان: مباني نظري انديشه سياسي امام خميني (ره)

پديدآورنده: سلمانيان، حسنعلي

چکيده: بديهي است که تمامي انديشه‌هاي سياسي ضرورتا بر يک سري مباني فکري خاص و کلان مبتني‌اند که همان‌ها اصول و کنش سياسي انسان را توليد مي‌کنند، به طوري که چه بسا عدم توجه به آن مباني قدرت درک و نيز چرايي رفتارها و گفتارهاي سياسي را ناممکن خواهد ساخت. امام خميني نيز مانند هر انديش ورز سياسي داراي عقايد و افکار خاص سياسي است که در عمل نيز توانسته است بخشي از آنها را اجرايي کند، اما سوال مهم اين است که مباني فکري اين انديشه‌ها کدام است؟ اين رساله سعي کرده است تحت عنوان مباني نظري انديشه سياسي امام خميني اولا بنيادهاي فکري انديشه سياسي ايشان را در چهار حوز معرفت شناسي، هستي شناسي، انسان شناسي و دين شناسي تبيين کرده و ثانيا نحوه توليد انديشه سياسي ايشان از آن مباني را تشريح نمايد. بر اين اساس تحقيق نشان مي‌دهد که امام خميني از هر گونه شکاکيت و نسبي گرايي به دور بوده و با معتبر دانستن راه‌هاي متعدد معرفت (عقل، حس و تجربه، وحي و ...) به امکان حصول معرفت يقيني باور دارد. ايشان با نفي انحصار عالم تکوين در دنيا، تمام عالم موجود اعم از مادي و غير مادي را عين ربط و عين تعلق به ذات باري تعالي مي‌داند. نيز از نظر ايشان انسان نيز موجودي خلاصه شده در جسم مادي نيست. انسان روحي دارد که بايد ساخته و تربيت شود و کمال تربيت او رسيدن به قرب الهي است بنابراين دين که ابزار وصول به چينين مقصدي است در حيات انسان ضرورتي انکار ناشدني دارد. کامل‌ترين و جامع‌ترين آنها يقينا دين اسلام است که پاسخگوي تمام نيازهاي بشري است؛ با توجه به اين دسته از حقايق؛ رساله نشان مي‌دهد که تمام انديشه‌هاي سياسي حضرت امام خميني مانند آزادي، قانون گرايي، عدالت، استکبار ستيزي، حمايت از محرومان، صدور انقلاب و ... بر اين مباني ياد شده استوار بوده و در بستر دين و به منظور تربيت انسان‌ها و رسيدن آنها يه کمال که همان قرب الهي است تنظيم يافته است.